На Евересті знайшли замерзлий чобіт: він міг належати альпіністу, який зник 100 років тому

На Евересті знайшли замерзлий чобіт: він міг належати альпіністу, який зник 100 років тому

Добре збережений черевик, який знайшли на Евересті, може стати підказкою до розгадки однієї з найстаріших пригодницьких таємниць в історії дослідження найвищої вершини світу.

Група альпіністів, яка його виявила, має підстави вважати, що чобіт може міститися деякі останки Ендрю Коміна Ірвайна, який зник під час сходження на вершину в 1924 році. Тоді йому було 22 роки, пише Українська правда, посилаючись на The New York Times.

Коричневий шкіряний черевик, що стирчав із льоду, помітили дослідники зі знімальної групи National Geographic. Придивившись, вони помітили шкарпетку з нашивкою, на якій червоними літерами було написано AC Irvine.

У квітні 1924 року містер Ірвайн, талановитий інженер, але недосвідчений альпініст з Біркенгеда (Англія), приєднався до сходження Джорджа Мелорі – британського альпініста, який у 1922 році вже намагався підкорити Еверест і піднявся на понад 8200 метрів над рівнем моря. Вони прагнули стати першими людьми, які досягнуть самої вершини.

Але останній раз їх бачили 8 червня 1924 року на відстані від 250 до 300 метрів від вершини.

Тіло Джорджа Мелорі знайшли на горі в 1999 році. Але жодних слідів тіла Ендрю Коміна Ірвайна тоді не виявили.

Та коли минулого місяця команда кінопродюсерів з National Geographic блукала навколо льодовика, вона натрапила на металевий кисневий баллон з позначкою 1933 року – тоді британська експедиція на Еверест йшла маршрутом, подібним до подорожі 1924 року. Група вирішила продовжити оглядати навколо і один із альпіністів вигукнув: "О, Боже! Боже мій! Боже мій!"

З льоду стирчав шкіряний чобіт. Той був у чудовому стані: шнурки все ще були протягнуті крізь вушка, а міцні шви зберігали черевик цілим. З верхньої частини черевика видлілася шкарпетка з написом AC Irvine.

Дотримуючись правил, встановлених Китайсько-Тибетською альпіністською асоціацією, які забороняють знімати речі з гори без явного дозволу, члени команди залишили черевик там, де вони його знайшли, і позначили його координати.

Зрештою Асоціація альпінізму забрала звідти черевик, а британське консульство взяло зразок ДНК, щоб спробувати перевірити особу людини, яка його носила.

Читайте також