На Березнівщині дочка народила, а батьки звинувачують одне одного

На Березнівщині дочка народила, а батьки звинувачують одне одного

На Березнівщині 17-річна дівчина народила дитину у туалеті на подвір’ї біля будинку. Батьки неповнолітньої породіллі запевняють: нічого не знали про її вагітність. Хлопчик - недоношений і стан його тяжкий. Наразі він перебуває на апараті штучної вентиляції легень. У лікарні і його мама. Тим часом батьки породіллі з’ясовують: хто винен у недогляді за донькою.

Андрій з Галиною Рудики розлучились минулої зими. Втім під час кожної зустрічі доходить до бійки. Нині чоловік звинувачує колишню дружину у недогляді за донькою.

- Дочка народила в туалеті! Я в шоці. Син в шоці. Старша донька в шоці, - каже батько породіллі Андрій Рудик.

Про те, що донька вагітна, каже мати, не знала. Помітила, що дочка нібито поповніла, втім нічого не запідозрила.

- Вона може сама знала, але не хотіла казати, бо боїться батька. Бачте, який він? Він казав: буду знати, що ти вагітна, вб’ю, заріжу або повішу, - розповідає мама породіллі Галина Рудик (на фото).

Приховувати не змогла: раптово почались передчасні пологи. Зі скаргами на біль у животі дівчина пішла до туалету. А звідти зателефонувала до матері, яка була в будинку.

- Сказала: мамо, вийдіть, зараз ви мене уб’єте. Я вийшла на вулицю і побачила дитину. Пригорнула її до кофти і принесла до хати, - пригадує Галина Рудик.

"Швидкою" і малюка, і його маму доправили до лікарні. Хлопчик народився на 34-му тижні вагітності. Потребував реанімаційних заходів. Нині його стан стабілізували.

- Стан тяжкості був обумовлений, по-перше, переохолодженням, по-друге, тяжким ураженням нервової системи, скоріш за все, гіпоксичного характеру. Адже через те, що пологи відбувалися вдома, дитина перенесла гостру нестачу кисню і насамперед постраждав мозок. Дитина недоношена, також постраждали її легені, - розповідає завідувач відділення реанімації новонароджених Рівненської обласної дитячої лікарні Сергій Матвіїв.

У тяжкому психологічному стані зараз і породілля. Донька, каже новоспечена бабуся, відмовляється від їжі. І лише час від часу телефонує до лікарні – дізнатись про самопочуття синочка.

- Вона дуже сильно переживає, телефонує і цікавиться станом хлопчика. З інших членів сім’ї ніхто не дзвонив. Я не можу бути порадником у сімейних стосунках, але думаю, що треба підтримати цю молоду маму, - каже Сергій Матвіїв.

У родині Рудиків ситуація і справді непроста. Батько породіллі звинувачує колишню дружину.

- Це неправильний догляд за донькою. Мене, як батька, колишня дружина, не підпускала до дочки. І налаштовувала проти мене її так, що вона мене навіть лайливими словами обзивала, - каже батько породіллі Андрій Рудик.

Галина каже: і вона, і донька просто бояться Андрія. Тож у дівчини були причини мовчати про вагітність.

- Він не раз дитину бив. Не раз бив і мене. В живіт, по голові, на зупинці і в хаті! Одного разу навіть шомпором розбив голову, - каже мама породіллі.

У поліції підтверджують: за сімейне насилля на Андрія склали вже кілька десятків протоколів. Фігурував чоловік і в кримінальних провадженнях, коли після бійок Галина потрапляла до лікарні. За вагітність доньки теж буде покарання. Та відповідатиме вже мати.

- Працівники поліції проводять перевірку. Імовірно, буде складено адміністративний протокол за неналежне виконання батьківських обов’язків. За це загрожує штраф у сумі 1100 гривень, - коментує в.о. заступника керівника Березнівського відділення поліції Валерій Цапук.

Працівники поліції спілкуватимуться і з батьком дитини. Мають з’ясувати, чи з власної волі вона вступала з ним в інтимні стосунки. Чоловік, за словами матері породіллі, спочатку визнав батьківство, а за день передумав і вимагає експертизи ДНК.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також