«Мені все болить, особливо ноги. Я їх не відчуваю…»

«Мені все болить, особливо ноги. Я їх не відчуваю…»

У Рівненському обласному опіковому центрі у тяжкому стані перебуває 19?річний Віктор Хоменчук із села Країв колишнього Острозького району. Він потрапив під напругу 27 тисяч вольт, коли виліз на вантажний вагон. Віктор спалахнув як свічка і впав на землю. Втім, те, що він вижив, медики називають дивом і продовжують боротись за його життя.

— Мені все болить, особливо ноги. Я їх не відчуваю, — каже Віктор.

70% опіків тіла! Забої внутрішніх органів та черепно-мозкова травма. Та Віктор врешті прийшов до тями. Його мати Ірина цілодобово з сином у палаті.

Трагедія із Віктором трапилась у селі Оженин. Його вдарило струмом 27 тисяч вольт. Такий виклик черговий поліції зі стажем отримав вперше.

— Особа, яка зателефонувала на 102, повідомила, що чоловік, перебуваючи на залізничних коліях, виліз на причіп із зерном, після чого його вдарило струмом. Потім він впав та згорів, — пригадує черговий Острозького відділу поліції Сергій Дем’янчук.

Правоохоронці помчали до залізничної станції. Медиків на місці ще не було. Тож першу допомогу обпеченому парубку надавали поліцейські. За кілька хвилин до місця трагедії прибули і лікарі. Видовище, зізнаються, не для слабкодухих.

— Хлопець був весь обгорілий, аж чорний. Одягу на ньому не було — увесь згорів. Він кричав від болю. Це диво, що він вижив, — каже завідувачка Острозької підстанції швидкої допомоги Тетяна Валігура.

Спочатку Віктора доправили до районної лікарні. Щоб молодий організм міг пережити жахливий біль, лікарі ввели його у медикаментозний сон. Щойно стан стабілізували, хлопця перевели до обласного опікового відділення.

— Пацієнт отримав справді тяжку електротермічну травму: це загальна електротравма, електроопік, опік вольтовою дугою та полум’ям, а також травма внаслідок падіння з даху вагона, — коментує лікар-комбустіолог опікового відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Петро Соловей.

Трагедія трапилась на очах у рідної сестри Віктора та його товариша. Вони разом йшли залізничними коліями.

— А для того, щоб скоротити шлях додому, вирішили перейти через колії. Віктор чомусь виліз на потяг, — розповідає в.о. заступника керівник Острозького відділу поліції Петро Павлюк.

Поліз на вагон із зерном, бо полінувався обходити поїзд, нині зізнається Віктор. Сестра із товаришем встигли пройти під вагонами. Йому ж не пощастило.

— Поїзд почав рушати, і я не зміг пройти під ним, — каже Віктор.

Як заліз на вагон та чи торкався електродротів, Віктор не пригадує. Нині він бореться за своє життя і благає усіх так не ризикувати. У селі Країв, де хлопець мешкає з мамою та чотирма братами і сестрами, односельці збирають гроші на лікування.

— Всі односельчани шоковані. У Віктора ще четверо братів і сестер. Його батько помер. Тож ми вирішили трохи допомогти із грішми на лікування, — каже сусід Володимир.

Стан Віктора залишається складним. Хоч після трагедії минуло кілька днів, будь-яких прогнозів лікарі не роблять. Через тяжке ураження планують ампутувати хлопцю ліву гомілку. Викликає занепокоєння у комбустіологів і права нога. Попри тяжкі наслідки ураження струмом лікарі продовжують боротись за життя пацієнта.

Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також