Майстер з Колоденки понад 30 років виготовляє церковну атрибутику

Майстер з Колоденки понад 30 років виготовляє церковну атрибутику

Столяр із Колоденки, що неподалік Рівного, Анатолій Бугринець понад 30 років виготовляє церковну атрибутику з дерева. Для кожного храму робить іконостаси під індивідуальні ескізи. Його роботами прикрашені культові споруди в регіонах України, а також за кордоном, зокрема, у Румунії, Молдові та Німеччині.

71-річний майстер розповів Суспільному, як виготовляє вироби у домашній майстерні.

- Столярна робота має бути бездоганною. Якщо вона неправильно зроблена, то далі все буде марно. Один листок буде більший, другий — менший, а третій — ще менший, — зазначив Анатолій Бугринець.

Чоловік почав виготовляти іконостаси та кіоти понад 30 років тому.

- Не відразу робота над іконостасом йшла. Було дуже важко в ті часи. Все йшло через художній фонд. Потім з'явився іконостас в київській церкві Живоносного Джерела, який замовив отець Марк. З того й почали вирізати всі іконостаси, - каже майстер.

Окрім Анатолія Бугринця, у майстерні працюють й інші ремісники. Різьбяр Віталій виготовляє дерев'яні колони.

- Дерево — це живий матеріал. Хоч воно має вигляд вирізаної колони, але вважається живим. Ми його вирізаємо і створюємо шедевр. Робота має приносити найголовніше — задоволення, — зазначив різьбяр.

Майстри виготовляють церковні атрибути з дуба та липи.

Зі слів Анатолія Бугринця, з липою працювати легше.

- Дуб дуже твердий матеріал. Коли він закристалізувався, то важче його різати. Всі матриці — це ручні роботи. Я ставлю на станок, називається копір, який вирізає, а потім різьбярі дороблюють те, що треба, — розповів він.

Майстер каже, що після війни роботи над іконостасами їм вистачить.

Читайте також