Львівські студенти винайшли для незрячих «розумну» тростину

Львівські студенти винайшли для незрячих «розумну» тростину

Студенти Національного університету «Львівська політехніка» створили спеціальну «розумну» тростину, яка подає вібруючий звуковий сигнал для людей, які частково втратили зір. Винахід створили в рамках навчального проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО», пише "Високий замок".

Тростина обладнана датчиком, який подає сигнал, коли палиця торкається сходів чи бордюрів, попереджаючи незрячого про небезпеку. Аналогів такого ґаджета для незрячих в Україні немає. Щось подібне винайшли в Туреччині, але турецька палиця для незрячих працює лише завдяки програмі в мобільному телефоні.

Львівський винахід не потребує завантаження в телефон програми, аби спрацював звуковий сигнал. Одна з «фішок» львівської тростини — голосовий пошук. Якщо незряча людина забула, куди поклала свою палицю, їй достатньо свиснути — і палиця видасть спеціальну мелодію.

Розумну тростину надрукували на 3D-принтері з пластику. У планах — виготовити алюмінієву тростину.

- Провели опитування серед слабозрячих і частково зрячих українців і з’ясували, що для них пріоритетом є повідомлення про сходи та бордюри, — розповіла керівниця групи винахідників Меланія Волошинська. — Датчик розпізнає великі об'єми, він розміщений в нижній частині тростини. Коли людина перебуває приблизно за 160 сантиметрів, тобто десь за два кроки від перешкоди, датчик передає сигнал до ручки. Там розташований моторчик, який починає вібрувати. Коли ж відстань менше кроку, то ручка починає ще й пищати.

Студенти Львівської політехніки планують розпочати масове виробництво розумних тростин. Мають бізнес-план, знайшли постачальників мікрочипів із Німеччини та місце під офіс і склад для зберігання виробничих матеріалів.

Читайте також