Без коньяку, але з бренді
В Україні з 1 січня 2026 року етикетка популярного алкогольного напою матиме іншу назву. Йдеться про коньяк.
Вітчизняні виробники більше не зможуть використовувати цю назву. На полицях магазинів з’явиться маркування "бренді". Для багатьох споживачів це викличе запитання.
Коньяк чи бренді: як правильно
Цю плутанину допускають навіть ті, хто вважає себе знавцем алкоголю. Та насправді все просто: коньяк - це різновид бренді, але не кожен бренді є коньяком.
Бренді - це загальна назва алкогольного напою, який виготовлений шляхом перегонки вина або фруктового брагу. Тобто бренді може бути виноградним, яблучним, грушевим.
Коньяк - це бренді, який виготовлено строго у французькому регіоні Коньяк і за певною технологією. Як шампанське: якщо не з регіону - то це просто ігристе.
Тож у повсякденній мові, якщо говоримо загально, то бренді. Якщо про напій з чіткою географією та технологією - коньяк.