Греція: за два тижні згоріло майже 100 000 гектарів, це рекорд з 2007 року

Греція: за два тижні згоріло майже 100 000 гектарів, це рекорд з 2007 року

Понад 93 600 гектарів диму в країні, уражені винятковою спекою.

За даними, оновленими в середу (11 серпня) Європейською інформаційною системою лісових пожеж (EFFIS), у Греції за менш ніж два тижні вигоріло майже 100 000 гектарів.

Про це пише Le Figaro/

Прем'єр -міністр Киріакос Містотакіс розповів про " природне лихо виняткового масштабу " після 586 пожеж, які за кілька днів спустошили кілька регіонів " у чотирьох кутках Греції ".

 

За 14 днів лісових пожеж, у цій середземноморській країні, яка на початку серпня постраждала від надзвичайної спеки, задимлено понад 93 600 га, згідно з розрахунками, зробленими AFP за даними EFFIS з 29 липня по 11 серпня. В середньому за той самий період між 2008 та 2020 роками було спалено близько 2330 га. 

"Пожежі, які лютують зараз, дуже руйнівні і мають дуже незвичайний рівень інтенсивності ", - сказав AFP Марк Паррінгтон, вчений з Європейської служби з питань зміни клімату "Коперник", до складу якої входить EFFIS.

Очікується, що символічна позначка спалених у Греції 100 000 гектарів буде досягнута у четвер або п’ятницю, оскільки пожежі продовжували лютувати на Пелопоннесі та острові Евбея в середу відповідно на заході та сході країни. На найбільшу ціну припадає острів Евія, другий за величиною в Греції, що становить понад половину спалених територій. Його густі соснові ліси, що ще горять у середу, в значній мірі перетворилися на попіл у північній частині острова.

Певним чином ці пожежі були передбачуваними через дуже посушливий сезон ", - сказав AFP Чаралампос Контоес, директор з досліджень в Афінській національній обсерваторії. « Але я можу сказати, що в Греції ніколи не було таких великих пожеж. У нас (ще) є пожежі в спекотну пору року, але не таких розмірів ", - прокоментував він.

Читайте також