Корейці вирощують овочі під землею
Ферми в містах – це майбутнє інфраструктури мегаполісів. Нікого вже не здивуєш городом на даху багатоповерхівки чи вертикальною клумбою з салатом в ресторані. У Південній Кореї пішли ще далі – там вирощують листові овочі в метро. Вертикальна ферма у “підземці” в 40 разів ефективніша за традиційне господарство, повідомляє SEEDS.
Створив ферму в метро технологічний стартап Farm8. Перше таке господарство з’явилося ще у 2019 році на станції Sangdo на сьомій лінії сеульского метро, повідомляє EastFruit. Проєкт став досить популярним, тому в Сеулі відкрили ще чотири вертикальні ферми в метро.
Поруч з господарством розташовується невеликий ресторан де можна скуштувати салати чи коктейлі з овочів, які щойно зірвали на підземній фермі.
Загалом на Metro Farm вирощують 30 сільськогосподарських культур – від мікрозелені і пророщених зерен до квітів та салатів. Перше з господарств, створених у метро, займає площу 394 квадратних метра. Продуктивність такої ферми – 30 кілограмів свіжих овочів та зелені на день.
Одне із завдань стартапу – змінити уявлення про аграрну галузь та її потенціал.
“Ми хочемо змінити уявлення про сільське господарство. Ми прагнемо спонукати людей дивитися на агро не як на щось з минулого, а як на частину майбутнього”, – зазначає головний менеджер проєкту Лі Хван-Мен.
Українці також долучаються до популярного у світі міського фермерства. Наприклад, жителька Луцька Ілона Хвень облаштувала у власній квартирі невелику плантацію з вирощування мікрозелені. У горщиках фермерка вирощує мікрогрін соняшника, амаранту, броколі, люцерни, льону, гороху, пшениці, а також цибулю, руколу, капусту та редиску.