"Коли проїжджають військовики, то сигналять": родина художників-аматорів розмальовує автобусні зупинки на Рівненщині

У Дубровицькій громаді родина розмальовує сільські автобусні зупинки. Їхні барвисті сюжети є у двох селах. У планах — до літа оновити ще три зупинки й одну — розмалювати повністю. Як розповіла одна з художниць-аматорок Руслана Гришкевич-Лобан, малювала разом з матір'ю та братом, пише Суспільне.

- Ідея виникла спонтанно. Ми й раніше щось маленьке символічне малювали — карту, соняшники. Але коли у нас з’явився староста Максим Разкевич, він нас підтримав, дав фарби й запропонував оновити ті малюнки, які були. Ми з мамою порадились й вирішили спробувати. Перші зупинки у селах Бережки та Узлісся розмалювали восени 2023 року. Над кожною працювали кілька тижнів, бо малювали в позаробочий час, - розповідає Руслана.

Художниця-волонтерка зазначила, що спочатку люди сприйняли ініціативу по-різному.

- Спочатку приходили, казали, що класно, а потім чули, мовляв, війна, ці гроші можна було використати на допомогу бійцям. Але коли проїжджають військовики, то зупиняються, роздивляються, усміхаються, сигналять, кажуть, що класно, що молодці — це надихає та заохочує. Це дуже цінно, насправді. Односельці спочатку запитували, чому саме такі малюнки, пропонували свої ідеї, можливо, і невдоволені були трохи, але зараз все добре — питають, чим допомогти, чаю принести пропонують, - каже художниця.

Руслана Гришкевич-Лобан зазначила, що ні вона, ні мама з братом не мають художньої освіти, просто домовляються між собою, хто що малює:

- Малюємо в основному природу нашу поліську. От у нас на річці є сім’я лебедина, то домовились, що намалюємо лебедів у берізках, а там у процесі ще щось додавали. Нема такого, що побачили картинку і малюємо — весь час щось своє додаємо.

Староста Максим Разкевич розповів, що фарбу для художників взяли у комунальній службі Дубровицької міськради, а також допомогли підприємці.

- Почали розмальовувати фарбами комунальної служби міської ради, але їх іде немало, доводиться долучати до справи підприємців, яким сподобався результат і вони готові фінансувати далі, щоб і інші зупинки мали такий вигляд. Результат, звичайно, подобається, замість совдепівської біло-синьої зупинки ми зробили справжню фотозону, яка людям підіймає настрій і з якою деякі люди зупиняються і фотографуються. В цей тяжкий для нашої країни час — крапля барвистої поліської краси, - зазначив староста.

Художники-аматори планують до літа розмалювати ще одну зупинку у селі Великі Озера та оновити дві — у селі Залужжя Дубровицької громади.

Читайте також