Коли безпритульний «Верес» повернеться на рівненський стадіон «Авангард»?

Коли безпритульний «Верес» повернеться на рівненський стадіон «Авангард»?

У Рівному збиралися чиновники, щоб зрозуміти, як добудувати стадіон «Авангард». Адже після кількох технічних помилок у проекті вартість реконструкції головної спортивної арени міста зросла до пів мільярда гривень. Однак після зміни влади за це уже нікого спитати, а готове поле конче необхідне футбольному клубу «Верес».

- Було б легше побудувати новий стадіон, ніж проводити цю реконструкцію, -  ділився враженнями із журналістами міський голова Олександр Третяк. - Ні для кого не секрет, що реконструкція старого об’єкту обходиться врази дорожче. Саме через це стадіон є надто важким об’єктом, який ліг тягарем на плечі міста. Уже ясно, що самостійно Рівне не потягне цю реконструкцію. Нам потрібна допомога області та держави.

Зібрання на «Авангарді», яке пройшло 23 січня, назвали інспекцією делегації Української асоціації футболу. Однак, що це було насправді, одразу дав усім зрозуміти президент та головний інвестор «Вереса» Іван Надєїн. Одним із перших його звернень до пристуніх на стадіоні міського голови Олександра Третяка, президента Української асоціації футболу Андрія Павелка, голови Рівненської ОДА Віталія Коваля та голови облради Сергія Кондрачука - пора говорити правду про реальний стан речей.

Що спровокувало бізнесмена на таку відвертість, стало зрозуміло згодом. Виявляється його фірма «Укртепло» уже заплатила компанії «Фіалка» приблизно 32 мільйони гривень власних коштів, як передоплату. Все для того, щоб генеральний підрядник «Авангарду» не припиняв будівельних робіт. Адже якби будівельна техніка поїхала б зі стадіону, то уже невідомо, коли повернулася б. Однак ці гроші були лише тимчасовим рятівним кругом, поки фінансування не виділять з міського бюджету.

За реконструкцію «Авангарду» міський бюджет Рівного уже заплатив 106 мільйонів гривень, але про якісь перспективи стадіону, навіть на обрії, досі не йдеться.

- За ці кошти була повністю демонтована стара східна трибуна,  - розповідає керівник фірми «Фіалка» Юрій Фалко. - Перенесені всі мережі та комунікації, які заважали будівництву нової трибуни. Цікаво, що під стадіоном був великий каналізаційний колектор, тому тут раніше протікали усі нечистоти з південної частини Рівного.

Було закладено 700 бетонних паль для влаштування нової трибуни, навісів та майбутніх табло. Уже готовий каркас східної трибуни, де на першому поверсі розміщуватимуться комерційні приміщення та легкоатлетичний зал з ямою для стрибків. На другому ярусі буде розташований готельний та адміністративний комплекс. На третьому ярусі -  буфетні зони та вбиральні для глядачів. Щодо поля, то було демонтоване старе покриття та зроблений дренаж. Вкладено близько трьох кілометрів труб, які будуть відводити воду зі стадіону. Покладено 33 кілометри трубочок, які слугуватимуть підігрівом поля. Вже все повністю готове для того, щоб влаштовувати полив. Поле готове до засипки та вкладання газонного покриття.

Але головна спортивна арена «Вересу» потрібна вже в цьому році. Адже всі прогнозують вихід футбольного клубу в Прем'єр-лігу.

- Наш футбольний клуб не хоче бути безпритульним і їздити по Україні в пошуках кращої долі, - говорить президент «Вереса» Іван Надєїн. - Два роки тому починалася реконструкція «Авангарду», то виникало запитання - для кого її роблять? Адже стадіон будують, а команди, яка на ньому б грала, так і немає. Тому тодішній міський голова Володимир Хомко звернувся до мене з проханням допомогти «Вересу». Зараз команда є, проте стадіону немає. Вважаю, що результати «Вереса» повинні підштовхувати владу рухатися вперед у питанні реконструкції стадіону «Авангард». Основна наша мета – це повернути «Верес» в Рівне. Клуб планує виходити у Прем'єр-лігу, проте в нас навіть немає бази у Рівному. На весь обласний центр є лише одне футбольне поле, на якому можемо тренуватися. І те належить не місту, а НУВГП. Рівне – друге за кількістю населення місто в Західній Україні, а міського професійного футбольного поля немає. Найближчі стадіони, де ми зможемо виступати у Прем'єр-лізі знаходяться у Тернополі, Луцьку та Львові. Спортивна інфраструктура Рівного взагалі у жахливому стані. Немає навіть місця, де можна було б побудувати свою спортивну базу. Оскільки з Рівним ситуація незрозуміла, то свою підтримку нам надав Здолбунів. Вони готові виділити нам хорошу територію.

Не таким багатообіцяючим, як у 2017 році, коли відвідував стадіон перед початком реконструкції, був президент Федерації футболу України Андрій Павелко. Той вирішив компенсувати це красномовністю та підкреслив, що розвиток «Вересу» набагато випереджає темпи будівництва стадіону «Авангард».

Однак жодної державної підтримки п.Павелко не пообіцяв, а лише моральну:

- Запевняю, якщо стадіон «Авангард» буде готовий, то збірна України з футболу буде тут грати. Більше того, у Рівному пройде фінал Кубка України з футболу. Сюди приїде молодіжна збірна України з футболу. Цей об’єкт стане серцем українського футболу. Зараз для кожної області в пріоритеті такі споруди. Адже на таких аренах в обласних центрах проходять усі свята. Зараз центральний стадіон добудовується в Житомирі, будується стадіон у Кривому Розі та є амбітні проекти в Херсона.

Як вийти із ситуації, яка склалася, запропонував генеральний підрядник стадіону Юрій Фалко. Той наполягає виділити в першу чергу будівництва уже готову трибуну, яка вимагає опорядження, та футбольне поле. Однак коштуватиме це 180 млн. гривень. Якщо розглядати першу чергу ще й з облаштуванням металевого навісу над трибуною, освітлення та гумових бігових доріжок та паркомісця перед стадіоном, то це обійдеться у 315-318 млн. грн. Це усе встигнуть добудувати до липня, тоді «Верес» зможе грати на стадіоні. Залишається лише питання - де взяти ці гроші. Коли повністю завершиться реконструкція стадіону, Юрый Фалко навіть боїться припускати.

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль заявив, що добудова стадіону «Авангард» - на контролі в Офісі президента:

- Останні тижні йдуть розмови про те, щоб добудова стадіону увійшла до президентської програми Велике будівництво. Якщо це станеться, то добудова стадіону буде подарунком Рівненщині до 30-річчя незалежності України.     

Це вже не перше намагання залучити для будівництва стадіону «Авангард» державні кошти. Намагався це зробити й колишній міський голова Рівного Володимир Хомко. Для нього стадіон був питанням честі та міг стати хорошою опорою для балотування на посаду міського голови. Розумів це й тогочасний голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко — але його плани стосувалися іншого об'єкту. Можна припустити, що саме тому до програми Державного фонду регіонального розвитку потрапило будівництво спорткомплексу на Макарова, яким опікувався керівник облдержадміністрації, а не реконструкція стадіону «Авангард». Ці два об’єкти розпочаті, а для їхнього завершення потрібні чималі гроші.

Питання виділення грошей з обласного бюджету для реконструкції стадіону обережно коментував голова Рівненської облради Сергій Кондрачук:

- «Верес» - це команда, яка збирає на стадіоні тисячі людей та об’єднує всю область. Жодна спортивна секція в області не може зібрати та надати послуги такій кількості людей. Тому дуже хочеться, щоб стадіон був добудований. Якщо державний бюджет допоможе з фінансування будівництва стадіону, то обласна рада точно передбачить спільне фінансування.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

Читайте також