Китайські підводні апарати досліджують найглибше місце у світі

Китайські підводні апарати досліджують найглибше місце у світі

Китайський безпілотний підводний апарат Haidou-1 і пілотований Striver (Fendouzhe) під час наукової експедиції в Маріанський жолоб провели масштабну топографічну зйомку придонної частини західної западини Челленджера.

Про це пише Рівне Експрес із посиланням на Defenseworld .

Таким чином, Haidou-1 став першим апаратом у світі, який досліджував западину Челленджера, найглибше місце у світі на глибині близько 11000 метрів.

За словами експертів, скоординована робота безпілотних та пілотованих підводних апаратів цього разу знаменує собою новий етап у галузі глибоководних досліджень Китаю. Використовуючи переваги кожної з їхніх сильних сторін, таких як здатність Haidou-1 виявляти великі ділянки морського дна, а також технології точної відеозйомки Striver та взяття зразків роботизованої рукою, ефективність глибоководних експедицій буде ще більшою, як нещодавно повідомила газета  Global Times .

Подібний до риби автономний апарат з дистанційним управлінням Haidou-1 був розроблений Шеньянським інститутом автоматизації Китайської академії наук.

Тан Юангуй, головний інженер корабля, сказав, що має три режими управління — автономний режим, режим дистанційного управління та змішаний режим, що дозволяє йому гнучко реагувати на екстремальні морські умови на всіх глибинах і проводити наукові дослідження, у тому числі дослідження глибин. Про це повідомляє Центральне телебачення Китаю (CCTV).

Haidou-1 може використовуватися для визначення цілей, визначення топографії морського дна, трансляції зображень в реальному часі і ідентифікації цільових об'єктів. Він побив кілька світових рекордів для підводних безпілотних апаратів.

Тим часом Striver також завершив свою першу регулярну заявку на розвідку і провів випробування глибоководного обладнання на глибині 10 000 метрів під водою, повідомляє CCTV. 

На даний момент Striver здійснив 28 занурень з глибини 7700 м до 10900 м, сім з яких перевищили позначку в 10 000 м. Він також проводив дослідницькі роботи в найглибшій частині западини Челленджера, в зануреннях вперше взяли участь 18 вчених.

Чжан Ю, дослідник морської мікробіології з Шанхайського університету Цзяо Тонг, зазначив, що перед Striver в основному покладено два завдання: підтримка випробувань глибоководного обладнання та надання допомоги вченим у дайвінг-рейсах для проведення всебічних досліджень, збору даних та зразків.

Підводний апарат, що пілотується, успішно пройшов комплексну оцінку характеристик у липні і встановив національний рекорд, здійснивши занурення на глибину 10 909 м у Маріанській западині в листопаді 2020 року.

Читайте також