Холодильник, труси та консервні банки: найнесподіваніші схованки хабарників

Холодильник, труси та консервні банки: найнесподіваніші схованки хабарників

Сьогодні брати хабарі готівкою - моветон, але деякі корупціонери залишаються прихильниками старих звичок.

Днями Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишньому судді Миколі Чаусу. Мало хто з українців знає, які претензії мають до Чауса правоохоронці. Але прізвище судді майже усім відоме. Чаус "прославився" в 2016 році, коли в його будинку проводили обшук і у дворі знайшли закопану трилітрову банку з грошима.

"КП в Україні" вирішила згадати, в яких схованках правоохоронці знаходили гроші в інших іменитих фігурантів кримінальних проваджень, і розпитала експертів, де найчастіше корупціонери ховають "зароблене", як осучаснилися способи передачі хабарів і хто покриє збитки, якщо під час обшуку оперативники, перевернувши весь будинок, а хабара так і не знайшли.

У ваших трусах - неправомірна вигода

Популярне місце схованки для хабара - холодильник. На оперативних фото працівників СБУ і ГПУ нерідко можна побачити, що гроші під час обшуків знаходили саме там. Одні ховають гроші в морозильнику (іноді запихають в тушки курок, рибу або в шматок м’яса), а інші - у відділенні на полицях.

Наприклад, у позаминулому році під час обшуку в будинку одного з керівників судової адміністрації майже 250 тисяч гривень знайшли саме в холодильнику. У банці з-під зеленого горошку в холодильнику ховав гроші і вже колишній сумський суддя Микола Шершак. Понад 1,2 мільйона гривень у звичайній зеленій коробці в холодильнику зберігали посадові особи "Укрзалізниці", яких підозрювали в організації корупційної схеми у сфері контейнерних перевезень.

У пакеті з яблуками ховав хабар - 5 тисяч доларів колишній виконувач обов’язків першого заступника голови Овідіопольської РДА Микола Рудик, коли в 2016-му до нього з обшуком нагрянули працівники СБУ.

1,6 мільйона незадекларованих гривень і 200 тисяч доларів знайшли в екосумці працівники прокуратури під час недавнього обшуку в будинку голови Малоданилівськї об’єднаної територіальної громади.

Деякі судді мають потаємні кишені в мантіях. У 2016 році служителі Феміди спіймали на хабарі у 5 тисяч доларів суддю Київського апеляційного адмінсуду Ігоря Петрика, які він ховав під суддівською мантією в спеціальній кишені. Роком раніше у такий же тайник ховав хабар голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко.

Іноді правоохоронцям доводиться діставати гроші з трусів підозрюваних. Так, у 2019 році голова однієї громадської організації, який вимагав у Житомирі 30 тисяч доларів хабара за нерозповсюдження компромату, під час затримання сховав неправомірну вигоду в трусах.

Спеціальні меблі та багаті однокласники

- Серйозні корупціонери ховають свої гроші в офшорах, оскільки офшорні країни не розкривають прізвища власників таких рахунків. Існує безліч способів перевести туди кошти, - розповідає адвокат Іван Ліберман і уточнює, що така інформація обговорюється в експертних колах (адвокатський досвід колег, досвід слідчих). - Корупціонери середньої руки ховають гроші в різні тайники.

І таких схованок, за словами правозахисника, дуже багато. Під час обшуків гроші знаходять приклеєними скотчем до найнеймовірніших предметів: під ванною, бачком унітаза і навіть... животі корови.

- Чув, що в дитячих іграшках знаходили гроші. Іграшки перед цим потрошили і клали туди кошти. Часто використовують меблі. Для цього в тумбах, диванах та ін. робиться подвійне дно, подвійна стінка. Якщо купюри скручені, то в ніжки столу ховають (спеціальні "ніжки" з вакуумом всередині). Часто ховають у ліки. В аптечці є пачки з ліками, в декількох - скручені купюри. Поширене місце схованки - техніка, особливо принтери і старі телевізори, а також люстри, - розповідає Іван Ліберман.

Незважаючи на те, що саме "живі гроші" стають предметом провокації хабара, ласі на швидкий заробіток чиновники воліють отримувати за свої незаконні послуги винагороду саме готівкою. Пояснення просте - реальний обіг готівки складніше відстежити і довести, до того ж за купюри можна реалізувати свої мрії, тобто купити бажане або замовити послугу.

Кілька десятків років тому глава митної служби зробив послугу, і за це йому запропонували подарунок - крутий телевізор. Він відповів: "Не треба. Я краще знаю, що мені купувати - телевізор або радіо. Гроші давайте", - розповідає колишній керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк. - Готівка - засіб, який дає можливість купити що завгодно. Залишає менше слідів. Але можу вам сказати, що нині хабар готівкою - моветон. Використовується все менше і менше.

Вид хабарів осучаснився. Практикуються перекази з рахунок на рахунок, передача всіляких активів, рухомого і нерухомого майна.

- У кожного високопосадовця є довірені особи, на яких все офіційно оформляється: водій, кухар, однокласник та ін. Тому ми і виступали з ідеєю про загальне декларування. Тоді було б простіше відстежити, у кого і звідки ті чи інші кошти. Наприклад, чому безробітний Іван з глухого села має квартиру на Печерську і "Теслу"? Можливо, це якось пов'язано з тим, що його однокласником був якийсь чиновник, - каже Василь Вовк.

Де можна проводити обшук?

На підставі рішення суду про проведення обшуку, компетентна особа може проводити цей обшук у будь-якому місці на території України. Головне, щоб була інформація, що саме в цьому місці підозрюваний ховає цінні для слідства предмети. Масштаби обшуку можуть бути найрізноманітніші, аж до того, що житло хабарника оперативники розберуть по цеглинці.

- Уповноважені на обшук особи можуть і підлогу зривати, і шпалери віддирати, і навіть стіну руйнувати, якщо у них є інформація, що в ній заховані речі і предмети, які відносяться до розслідування, - пояснює Василь Вовк.

Якщо ж під час обшуку нічого не знайшли, але особі в результаті такої слідчої дії завдано серйозних матеріальних збитків, то потерпілий може звернутися до суду з вимогою про компенсацію. Відшкодовувати збитки буде не оперативник, який проводив обшук, а орган, в якому він працює.

А як у них?

Зарити гроші в могилу і засунути в зад

У 2020 році бразильський сенатор Чіко Родрігес став героєм численних мемів. А все через те, що вибрав несподіване місце для схованки, коли в його будинку правоохоронці проводили обшук. Понад 5 тисяч доларів він засунув собі в труси, між сідниць.

Популярним серед росіян був жарт про те, що гроші не пахнуть, коли в ЗМІ з’явилася новина про затримання міністра охорони здоров'я Республіки Алтай Сергія Коваленка. Підозрюючи його у хабарництві, правоохоронці провели в його будинку обшук. Гроші знайшли під підлогою дерев’яного туалету на вулиці.

У могилі на кладовищі ховав 50 мільйонів рублів заступник гендиректора компанії "Россеть". Служителі Феміди знайшли схованку за наводкою інформаторів.

Читайте також