Канадські інженери навчили дрон шукати людей за телефонними сигналами

Канадські інженери навчили дрон шукати людей за телефонними сигналами

У Канаді створили модуль для дрону, який перетворює мобільні телефони на рятувальні маяки, які можна виявити навіть коли телефон знаходиться поза мережею, пише «Новий час» .

Новий модуль під назвою Echo SAR призначений для того, щоб дрони могли шукати тих, хто вижив після стихійного лиха.

Модуль Echo SAR (пошуково-рятувальний) розроблений канадською фірмою Robotics Center та вироблений Teledyne FLIR Defense. Він включає систему виявлення мобільних телефонів Artemis, розроблену британською компанією Smith Myers, яка займається стільниковими технологіями.

Хоча Artemis вже використовується в пілотованих літаках, це перша версія технології, яку можна нести на борту невеликого дрону. Фактично Echo SAR створений спеціально для використання на квадрокоптерах Teledyne R80D SkyRaider та SkyRanger R70.

Повідомляється, що коли один із дронів пролітає над місцем лиха, встановлений на шасі модуль може захоплювати сигнал будь-яких мобільних телефонів у цьому районі — не має значення, чи вони знаходяться в зоні роботи доступної мережі. Мало того, що розташування телефонів відображається на карті, з користувачами цих телефонів можна спілкуватися за допомогою SMS.

Сам модуль використовує операційну систему Linux, важить 1,04 кг, має 32 ГБ вбудованої пам'яті та може працювати у діапазоні температур від -20 до 50 °C.

Поряд з його використанням на місцях стихійного лиха, деякі з інших пропонованих додатків модуля включають пошук людей, які загубилися в пустелі, виявлення порушників у таких місцях, як прикордонні переходи, та відстеження переміщень бригад лісових пожежників або інших наземних груп.

Читайте також