Гусениці не дають помідорам

Гусениці не дають помідорам "кричати" про допомогу

Вчені з Університету Пенсільванії з'ясували, як гусениці блокують сигнал лиха помідорів, не дозволяючи їм закликати на допомогу інших комах.

Гусениці роду Helicoverpa, яких також називають плодовими хробаками томатів, не тільки поїдають самі помідори і їх листя, а й залишають на листках насичену ферментами слину, яка не дає помідорам подати сигнал лиха.

Справа в тому, що рослини, коли пошкоджуються або піддаються атаці з боку шкідників, можуть подавати хімічні сигнали лиха, на які можуть зреагувати інші рослини, щоб захиститися. У деяких випадках такі сигнали можуть залучити інших комах.

Так, наприклад, помідори хімічними виділеннями можуть залучати ос, які харчуються цими гусеницями і навіть можуть відкладати в них свої яйця (теж фатальний для гусениць результат). Однак фермент слини цих гусениць закупорює пори листя, тим самим, не даючи їм можливість почати випускати хімічні сигнали, які в тому числі могли б залучити ос для боротьби з паразитами. Поки у вчених немає уявлення, як це дослідження може допомогти в сільському господарстві.

Однак якщо це допоможе в стримуванні гусениць, то це сприятливо позначиться на галузі. Зараз розглядається можливість виведення сортів рослин, які менш сприйнятливі до ферменту слини цих гусениць.

Джерело:  ІАС Аграрії разом

Читайте також