"Грошей не дам, бо може ти жулік"

Затримати шахраїв, які цинічно користуються довірливістю громадян, а особливо, пенсіонерів, виманюючи у них усі заощадження, не часто вдається. Поки ошукані старенькі приходять до тями і розуміють, що сталося, минає час. Шахраї швидко зникають. І поліцейським, як мовиться, за гарячими слідами затримати їх не вдається. А ось випадок, який трапився з 90-річним Леонтієм Дубом із міста Дубно, завершився вдало. 30-річного шахрая, який відібрав у дубенчанина гроші, поліцейські затримали.

А відбувалось все так: на стаціонарний телефон 90-річному Леонтію подзвонив невідомий чоловік. Він представився лікарем, повідомив, що дочка потрапила у ДТП і в неї складні переломи ніг. Для лікування жінки потрібна термінова операція, а отже – значна сума грошей. Шахрай навіть зімітував голос дочки пенсіонера, яка слізно просила батька допомогти їй.

- Він запевняв, що потрібно ставити імплантати і цю операцію робитимуть у Львові. Вартість лікування — вісім тисяч доларів, — розповідає потерпілий пан Леонтій. — Я сказав, що не маю такої суми, тому мені назвали нижчу ціну — 80 тисяч гривень.

Крім того, аби розпочати оперативне втручання, потрібно було написати відповідну заяву, зміст якої продиктував аферист.

Пенсіонер дістав усі свої заощадження – понад 30 тисяч гривень та 400 євро. Потім гроші поклав на тумбочку біля ялинки, але так, щоб їх не було видно. У цей час на подвір’я будинку зайшов чоловік. Він постукав у двері. Дід Леонтій відчинив.

Молодик відрекомендувався прокурором і сказав, що прийшов по гроші та заяву. Пенсіонер запросив його до оселі. Псевдопрокурор запитав, чи написав старий заяву.

- Я відповів, що так, - розповідає п. Леонтій.

Молодик наказав, щоб пенсіонер разом із заявою передав і гроші. Але дід Леонтій запідозрив недобре.

- Я сказав йому, що грошей не дам, а може ти жулік! Я сам відвезу їх лікарю.

Це розізлило молодика, він відштовхнув пенсіонера. Очевидно, зо поглядом пана Леонтія шахрай зрозумів, де лежать гроші. Тож схопив їх і вибіг із будинку.

Пенсіонер відразу зателефонував до поліції і відразу до доньки. Та сказала, що з нею все гаразд.

- Працівники карного розшуку Дубенського районного відділу поліції спільно з колегами обласного управління оперативно вийшли на слід зловмисника: ним виявився 30-річний рівнянин, — повідомив заступник начальника ГУНП в Рівненській області Сергій Крошко. — Нам вдалося встановити його місце перебування: затримали крадія, коли той на таксі покидав місто. У нього криміналісти вилучили 31541 тисячу гривень та 400 євро.

Зловмисника впізнав і потерпілий.

Дочка пана Леонтія Ольга говорить, що вранці того дня бачила батька, говорила з ним.

- Але шахраї знають як збити з пантелику своїх жертв. Тож батько розгубився і повірив. Тим паче, що розповідав мені вже потім, що буцімто чув мій голос, - каже пані Ольга.

Пані Ольга вдячна оперативникам, які затримали грабіжника.

Сусіди пана Леонтія впевнені, що шахрай зателефонував до пенсіонера за наводкою. Адже одна із доньок працює за кордоном, тож повинні бути гроші. І знав, що саме пана Леонтія дочки, а не син.

Як повідомили у поліції, гроші потерпілому повернуть, але пізніше, адже на час слідства – це речовий доказ.

 

Читайте також