Горіховий Спас: що освятити в церкві і що заборонено робити

Горіховий Спас: що освятити в церкві і що заборонено робити

29 серпня в Україні відзначається Горіховий або Хлібний Спас - останній з Трьох Спасів.

Назва свята відображає клопоти наших предків в кінці серпня, коли на полях збиралаи зерно, а в садах - горіхи. Зібрану в цей день пшеницю молотили в борошно і пекли хліб, який освячували в церкві.

 Чому називається Горіховий Спас

У це народне свято церква відзначає православне свято перенесення Нерукотворного образу Спасителя в Константинополь з Едеси. Згідно з переказами, одного разу Ісус після вмивання витерся рушником, на якому відбився його божественний лик. З цього рушника художники почали писати ікони Спаса Нерукотвороно, а саме полотно вважалося цілющим. Вважається, що воно вилікувало хворобу правителя міста Едесси, і потім зберігалося в місцевому храмі.

У 944 році Едесу взяли в облогу візантійські воїни, і жителі міста попросили зняти блокаду в обмін на священне полотно. Так Нерукотворний Спас був переданий візантійцям, які привезли його до Константинополя. Саме цій події і присвячене свято. Надалі святиня була вкрадена і загублена.

Горіховий Спас і Хлібний Спас - народні назви свята, що з'явилися через те, що в цю пору дозрівали горіхи і зерно, які слов'яни активно збирали. Також свято називають Полотняним Спасом тому що в цей день люди шанували полотна і продавали тканину на ярмарку, а піти з ринку з порожніми руками вважалося поганою прикметою.

Що потрібно освятити в церкві на Горіховий Спас

Горіховий Спас відзначають з меншим розмахом, ніж Яблучний і Медовий, але все ж не варто ігнорувати це торжество. За традицією 29 серпня православні відвідують богослужіння і освячують горіхи, зерно і готовий хліб. Також в храм можна принести яблука та мед, якщо не встигли освятити їх у минулі Спаси.

Освячені продукти несуть додому, де пригощають усіх рідних. Також на свято запрошують в гості друзів і кумів, яких годують стравами з освячених горіхів і зерен.

Традиції наших предків

Власники своїх ділянок до 29 серпня закінчують збір жита і пшениці, і починають сіяти озимі культури. Господині на Спас за старих часів ткали полотна, вишивали рушники і шили одяг, а також виставляли тканину на продаж. Також на Третій Спас за традицією освячували всі колодязі та джерела питної води. Після важкого дня всією сім'єю сідали за вечерю і ходили в баню.

Прикмети:

якщо журавлі полетіли на південь - Покров  буде морозним;

почався дощ з грозою - осінь буде теплою;

якщо багато горіхів в цьому році, то буде багато хліба в майбутньому році;

при зборі горіхів попався плід з черв'яком - чекати біди.

Також 29 серпня ворожать про майбутнє за смаком першого з'їденого горіха:

стиглий горіх - чекай великої любові і добрих звісток,

незрілий - скоро з'являться важливі новини,

нилий - до великої біди, а гіркий - до проблем.

Що не можна робити

Хлібний Спас завершує цикл літніх Спасів, тому так само, як і попередні два, має свої заборони. Згідно з правилами, 29 серпня заборонено:

сваритися і лихословити;

ходити в ліс;

лінуватися і байдикувати;

відмовляти в допомозі нужденним.

Через те, що за старих часів наші предки повністю присвячували цей день підготовці до зими, ви теж можете наслідувати їхній приклад і перевірити, чи все у вас готове до настання холодної пори року.

Читайте також