Генетична еволюція диких тварин проходить швидше, ніж думали вчені

Генетична еволюція диких тварин проходить швидше, ніж думали вчені

Адаптивна генетична мінливість тварин виявилася вищою, а для деяких видів значно вищою за очікування вчених. Результати, опубліковані в журналі Science, показують, що багато видів здатні адаптуватися до швидко мінливого світу.

Міжнародна група дослідників розробила статистичні методи оцінки генетичної мінливості. Вчені застосували кількісні методи до даних багаторічних спостережень за 19 видами тварин по всьому світу. Дослідження оцінювало внесок генів у порівнянні з навколишнім середовищем у здатність видів виживати і відтворюватися. Результати показали, що більшість досліджених популяцій диких тварин змогли швидко адаптуватися.

Вчені відзначають, що окремі дослідження, включені в роботу, проводилися майже 30 років. Вони вивчили такі види, як, наприклад, чудові кропивники в Австралії, плямисті гієни в Танзанії, співочі горобці в Канаді і благородні олені в Шотландії. Результати роботи, як відзначають дослідники, показали, що внесок генів у здатність видів виживати і відтворюватися виявився від двох до чотирьох разів вище, ніж передбачалося раніше.

Отримані оцінки різняться між популяціями, але адитивна генетична дисперсія у відносній пристосованості в більшості випадків була суттєвою і в середньому вдвічі перевищувала попередні оцінки. Вчені кажуть, що антропогенний вплив призводить до надзвичайно швидкої зміни нашого світу. Дикі тварини втрачають звичне середовище проживання через сільське господарство, промисловість і розвиток транспорту.

Зміна клімату також змінює умови існування. Генетики вважають, що швидка адаптація допоможе тваринам вижити в нових умовах, а нове дослідження показує, що шанси на неї досить високі.

“Це дослідження показує, що багато видів можуть швидко адаптуватися, за умови, що вони не повністю постраждали від втрати середовища проживання та зміни клімату”, – говорить Анна Сантуре, дослідник з Оклендського університету та співавтор роботи


 

Читайте також