До школи пішли троє першокласників

До школи пішли троє першокласників

У школах Рівного класи – переповнені. Щоправда, цього навчального року Міністерство науки та освіти обмежило кількість учнів у перших класах до 26. А от селах такої проблеми немає. Принаймні, у селі Жорнів Дубенського району. Цьогоріч тут навчатимуться 40 дітей, з них — троє першокласників.

Серед першокласників гімназії села Жорнів — Андрій Борчук. Його мама Софія Борчук розповіла Суспільному, що сина до школи підготували заздалегідь.

- Ми готувалися дуже давно, почали з 1 серпня. Син дуже хотів йти до школи, після дитсадка йому було цікаво: "А що там, мамо, в школі? А як там в школі?". Ми вже давно знали, що буде троє учнів. Спочатку ми з чоловіком говорили, що не будемо віддавати до школи, ще б рік, але потім вирішили, що хай йде, — додала жінка.

Мама першокласника Максима Любов Парфенюк розповіла:

- Ми сильно не хвилювалися, лише за одне: щоб не закрили нашу школу. Школа близько, ми майже через дорогу живемо. Мій Максим такий, що буде спілкуватися з усіма — зі старшими й з меншими.

У 2024 році учні першого та другого класу навчатимуться в одному кабінеті, пояснила вчителька Валентина Парфенюк.

- Одні дітки будуть приходити, наприклад, на 9.25, а другий клас буде приходити на 10.05. І в першого класу перший урок — українська мова, письмо, а другий урок в них з’єднають, буде фізкультура чи "Я досліджую світ". Педагогічну працю я почала ще у 2000 році. Саме прийшла і були так само класи-комплекти, не тільки так, як зараз п’ять учнів, а було й вісім, до десяти учнів. Я з ними справлялася, — зауважила вчителька.

Зі слів директора гімназії Сергія Вовчика, через загрозу ракетних ударів у цьому році поєднали очне навчання з дистанційним:

- Сьогодення диктує свої умови. Тому що постійні тривоги, які оголошуються, є інструкція, ми повинні на них реагувати, припиняти навчання і дітей відводити в сховище, яке в нас збудоване. Було прийнято рішення про організацію змішаної форми навчання. Частина дітей буде на дистанційному тиждень навчатися, частина дітей буде навчатися очно.

До речі, на Рівненщині у новому навчальному році у ліцеях та гімназіях навчатимуться 160 тисяч учнів, з них 13 тисяч — першокласники.

Читайте також