День апостолів Петра і Павла: традиції

День апостолів Петра і Павла: традиції

29 червня віряни відзначають День апостолів Петра та Павла. Це свято присвячено двом апостолам, які стали відомі завдяки проповідуванню Євангелія.

Раніше це свято відзначали у липні. Відколи ПЦУ перейшли на новий церковний календар дата свята змінилась.

Що треба робити на Петра і Павла

Бажано відвідувати храм, молитися та ставити свічки. У День апостолів Петра і Павла просять про заступництво, захист від темних сил та зцілення хвороб. Святі також вважаються покровителями моряків.

Традиції

У цей день за святковим столом збиралася вся родина. Господиня накривала багатий стіл. Раніше існував звичай "вартувати сонце". Всі мешканці села збиралося разом, йшло на найвище місце і вглядалося в небо, щоб застати світанок. Хлопці та дівчата палили багаття, варили кашу та розважалися.

Ще однією з давніх традицій було "грати весілля". Як "нареченого" обирали юнака, а "наречену" - жінку середніх років. Учасники гулянь прикрашали два колеса, на яких сідали "наречений та наречена", а потім проводили "шлюбні обряди.

У цей день в народі також справляли і справжні весілля. Наші пращури вважали, що ті, хто одружиться в період після свята, проживуть довге та щасливе життя разом.

В народі на свято існувала приказка "Петро і Павло час забавив". Вона означає, що зі свята літні дні стають коротшими.

В цей день традиційно відкривався сезон у рибалок. За давнім народним віруванням, той, хто хотів спіймати багато риби, мав молитися святим.

Читайте також