Чому трудоголіки не отримують задоволення від роботи мрії

Чому трудоголіки не отримують задоволення від роботи мрії

Трудоголіки не отримують насолоди від своєї роботи. Такі висновки зробила команда з Болонського університету. Вони провели психологічний тест на 139 штатних працівниках, пише StudyFinds.

Потім вони аналізували настрій цих працівників протягом дня за допомогою програми на їхніх телефонах. Результати дослідження, опубліковані в Journal of Occupational Health Psychology, показали, що настрій трудоголіків загалом гірший, ніж у інших, навіть коли вони займаються роботою своєї мрії.

"Отже, це неправда, що люди, залежні від роботи, отримують більше задоволення від своєї трудової діяльності. Навпаки, результати підтверджують, що, як і в інших формах поведінкової залежності та залежності від психоактивних речовин, початкова ейфорія змінюється негативним емоційним станом, який пронизує людину навіть під час роботи", - зазначається в дослідженні.

Виявилося, що у трудоголіків негативний настрій протягом дня був набагато більш стійким, незалежно від зовнішніх факторів. Це може свідчити про підвищений щоденний рівень стресу, і може бути причиною більш високого ризику розвитку вигорання та серцево-судинних проблем.

"Це може бути наслідком нездатності трудоголіка оцінити необхідні зусилля, які варто вкладати в роботу, що призводить до значного зменшення періоду відключення від роботи і відновлення", - припускають дослідники.

Результати також показують, що жінки більш вразливі до трудоголізму, ніж чоловіки, що може бути результатом гендерних очікувань, які все ще глибоко вкорінені в нашій культурі.

Автори дослідження вважають, що трудоголізм небезпечний і в деяких випадках навіть може призвести до смерті. Враховуючи, що трудоголіки часто займають відповідальні посади, їхній негативний настрій може легко вплинути на їхніх колег. Тож організації повинні серйозно оцінити цей ризик, щоб перешкоджати поведінці, яка сприяє трудоголізму, наголошують вчені.

Іноді ми застрягаємо на одному місці, хоча дуже хочемо просунутися кар'єрними сходами й стати успішними. Перед новим стартом обов'язково потрібен повноцінний відпочинок. Найчастіше людина не здатна повноцінно реалізовувати свої ресурси, коли сильно втомилася від виконання одних і тих же завдань. Тому вона не бачить свого потенціалу чи можливостей для розширення кордонів у кар'єрі.

Не потрібно одразу планувати зліт кар'єрними сходами, інакше ви психологічно зірветесь і загрузнете у звичному становищі ще більше.

Читайте також