Чому очі кішок світяться у темряві?

Чому очі кішок світяться у темряві?

Кішки та багато інших тварин можуть відображати світло власними очима. Ось чому котячі очі зазвичай яскраво світяться на фотографіях, зроблених у погано освітленій кімнаті, або при освітленні у темряві ліхтариком. Види тварин, чиї очі світяться, еволюціонували, щоб краще бачити при слабкому світлі. Вони змушені виглядати хижаків всю ніч, або більшу частину свого полювання вони проводять на світанку та в сутінках.

Чому очі кішок світяться у темряві? 1

Одомашнені кішки можуть бачити в умовах, коли яскравість на 16% нижче, ніж потрібно людям, а зіниці кішок можуть стати на 50% більше, ніж зіниці людини при тьмяному світлі. Це відбувається тому, що котячі зіниці, які розширюються і звужуються залежно від умов освітлення, — особливі. Вони діють як вікна, причому більш великі пропускають більше світла в очі. У них також більше світлочутливих клітин певного типу у задній частині ока. Ці клітини, звані паличками, вловлюють слабке світло.

Tapetum lucidum

Чому очі кішок світяться у темряві? 2

Крім великих зіниць і великої кількості паличок, кішки мають цікаву особливість, якої немає у людей – тапетум (Tapetum lucidum). Це тонкий шар тканини, розташованої в задній частині ока за сітківкою. Він отримує світло, перетворює його на електричний сигнал і відправляє цей сигнал у мозок для інтерпретації зображення. Тапетум кішки складається з клітин із кристалами, які, як дзеркало, відбивають світло назад на сітківку. Це дає сітківці можливість поглинути більше світла.

Tapetum lucidum у кішок особливий, тому що його відображаючим з’єднанням є рибофлавін – тип вітаміну B. Рибофлавін має унікальні властивості, які посилюють світло до певної довжини хвилі, яку добре бачать кішки, що значно підвищує чутливість сітківки ока до слабкого світла.

Чому очі кішок світяться у темряві? 3

У кішок тапетум найчастіше світиться жовто-зеленим або жовто-жовтогарячим, але колір варіюється, як і їхня райдужна оболонка, яка може бути зеленою, жовтою, синьою або золотистою. Відмінності в фарбуванні тапетуму не є унікальними для кішок і можуть бути виявлені у багатьох видів.

Tapetum lucidum є і у багатьох інших тварин, яким необхідно бачити вночі – як хижаків, так і їхню здобич. У мешканців водного світу тапетум займає більшу частину ока і допомагає краще бачити в каламутній темній воді.

Чому очі кішок світяться у темряві? 4

Примітно, що у деяких дрібних домашніх собак ця риса відсутня. Більшість тварин з блакитними очима та білою або світлою вовною також втратили цю рису. Так що не лякайтеся, якщо очі вашого собаки чи кішки не світяться. До списку інших видів, що не мають Tapetum lucidum, входять свині, птахи, рептилії та більшість гризунів та приматів, включаючи людину.

Джерело 

Читайте також