Чи можуть російські спецслужби прослуховувати телефони українців?

Чи можуть російські спецслужби прослуховувати телефони українців?

Вже декілька місяців завдяки перехопленням СБУ українці мають змогу особисто послухати, про що розповідають російські загарбники своїм дружинам, родичам та друзям. Але постає зустрічне питання: наскільки захищені розмови українців?

Безпечність зв’язку залежить від території, де перебуває людина та того, якою мережею вона користується. Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, пише Детектор медіа. Українці, які користуються послугами українських операторів інтернету та зв’язку, захищені від прослуховування. Але на деяких тимчасово окупованих територіях українські мережі вже не працюють.

«На жаль, на сьогодні український мобільний зв’язок в Херсоні та області відсутній. А будь-який трафік у Росії контролюють російські спецслужби. Вони отримують повний доступ до всіх розмов, листування і всього, що відбувається в телефоні користувача», - розповів голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь.

За його словами, український зв’язок в Херсоні та області зник близько двох тижнів тому. Для підключення місцевих жителів до послуг російських операторів стаціонарного інтернету та мобільного зв’язку, росіяни були змушені протягти нові оптоволоконні мережі з Криму і завезти обладнання з території Росії. «Ми маємо сьогодні 7 звернень від українських операторів щодо спроб підключення росіян до їх мереж, але українці заблокували свої сервіси й відмовляються співпрацювати», - підкреслив Щиголь.

Щоб мінімізувати ріски втручання російських спецслужб, Держспецзв’язку радить мешканцям тимчасово окупованих територій використовувати VPN-сервіси, які дозволяють користуватися мережею анонімно.

Росіяни, навіть якщо знаходяться на території України, не мають змоги прослуховувати телефони українських цивільних та військових, які користуються послугами українських операторів. Натомість СБУ мають змогу прослуховувати росіян. «Російська сім-карта в Україні не працює. Вони вимушені спілкуватися з близькими за допомогою українських операторів, тому ми маємо згоду перехоплювати їх розмови», - розповів Щиголь, додав, що усі російські сервіси заблоковані Національним центром управління Держспецзв’язку з початку війни.

Читайте також