Через 106 років знайшли найвідоміший затонулий корабель Антарктиди: як він виглядає зараз

Через 106 років знайшли найвідоміший затонулий корабель Антарктиди: як він виглядає зараз

Дослідники нарешті виявили уламки корабля "Ендьюранс", який в 1915 доставив знаменитого дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона до краю континенту.

Він був знайдений лише за чотири милі на південь від останньої позиції, зафіксованої у 1915 році капітаном корабля Френком Уорслі.

На початку лютого команда "Ендьюранс 22" вирушила на пошуки на борту південноафриканського криголаму "Агулхас II". Використовуючи набір автономних підводних апаратів, команда шукала незвичайні особливості на морському дні і нарешті натрапили на уламки корабля.

Зображення уламків показують, що вони перебувають у чудовому стані, їх уподобали різні морські жителі. Крижана вода зупинила процес розпаду деревини, пише cnet.com .

Одна з причин, через яку корабель так довго не могли знайти, полягає в тому, що море Уедделла вкрите товстим шаром льоду - того ж льоду, який потопив "Ендьюранс". Навіть сучасним криголамам важко потрапити до цього району.

 

Проте цього року в Антарктиці спостерігалося рекордно мале покриття морського льоду, тому дослідники наважилися на безпрецедентну місію.

"Ендьюранс" застряг у льодах у лютому 1915 року і тримався протягом кількох тижнів, доки нарешті не був поглинений льодом. У цей момент Шеклтон та його команда з 27 людей тулилися у тимчасових таборах прямо на льоду.

Читайте також