Будинок для переселенців за понад 5 млн євро збудують у Дубні

Будинок для переселенців за понад 5 млн євро збудують у Дубні

У Дубні проєктують багатоквартирний будинок із соціальним житлом для переселенців, місто виграло грант від ЄС на суму понад 5 мільйонів євро. Міський голова Василь Антонюк розповів Суспільному деталі будівництва та скільки людей вже забронювали місце.

Василь Антонюк повідомив, що є плани на кілька споруд. У першому будинку на вулиці Василя Червонія проживатимуть не менше 330 людей.

- Євросоюз виділив нам кошти в сумі 5,25 млн євро для будівництва житла для ВПО, але з умовою, що всі комунікації до цього будинку, тобто воду, тепло, електроенергію, а також бомбосховище, будують за місцеві гроші. Ми пішли на цей варіант, він нас задовольняє, - каже Василь Антонюк.

Перший транш грошей на проєктування надійшов та визначили переможця тендеру, зазначив очільник громади.

- Ставиться термін чіткий щодо проведення робіт з проєктування — не більше трьох місяців. Тут повинна бути експертиза даного проєкту, його повинні подати протягом трьох місяців зі вчорашнього дня, 20 липня. Потім ми оголошуємо конкурс, тендер на переможця щодо будівництва, - додав голова.

 Міський голова Дубна розповів, що з грантовими коштами від ЄС працюють втретє:

- Ми повинні здати будинок не пізніше середини 2025 року. Ми знали, що ми переможемо, ми уже до цього часу підготували земельну ділянку під чотири будинки для внутрішньо переміщених — 1, 65 гектара виділило місто.

Зі слів Василя Антонюка, у Дубні проживає від трьох до трьох з половиною тисяч переселенців. Він додав, що понад тисяча ВПО уже виявили бажання залишитися в місті:

- В управлінні праці реєструють внутрішньо переміщених. Із 330 осіб уже понад 220 записалися на житло. Ми вивчаємо ситуацію, ми не будь-кого записуємо, це повинні бути відповідні документи, певна реєстрація і певний статус внутрішньо переміщеної особи.

Посадовець наголосив, що житло надаватиметься на умовах українського законодавства щодо виділення житла для громадян України:

- Це буде власність міської ради й житло здаватиметься в оренду на той час, доки переселенці будуть в Дубні. Ми зацікавлені у тому, щоб люди залишилися у нас.

Читайте також