Блокпости та активність військових: що зараз відбувається на кордоні Білорусі й України

Блокпости та активність військових: що зараз відбувається на кордоні Білорусі й України

Певна напруженість на кордоні Білорусі та України досі залишається. Там досі показують свою активність білоруські військові.

Помічають певні "зміни" й мешканці прикордоння. Білоруси кажуть, що помітили парапети та блокпости.

Мешканець білоруського Гомеля розповів, що на трасі "Гомель – Чернігів" за 2 кілометри до кордону з Україною поставили БТРи та парапети. Насипали піску, возили його самозвалами.

За словами білоруса, також поставили блокпости, зведені з бетонних блоків, які можна проїхати тільки "змійкою". У тих, хто їде в білоруських прикордонних сіл, їхні ДАІ перевіряють документи.

За словами місцевого, один чоловік їхав у бік Гомеля, в нього перевірили документи. ВІйськові позначили себе червоним скотчем.

Танків біля кордону більше нема

За розповідями жінки з Лоївського району у кількох місцях біля сіл Барщука та Прокісель донедавна були замасковані танки, тобто "прикопані". Але тепер їх вже нема – забрали.

Крім того, мама білоруського військового зазначила, що її син, який служить в Слонімській механізованій бригаді, більше місяця провів на кордоні з Україною в її складі. Тепер військові повернулись у пункт постійної дислокації. Їх замінили Сили спеціальних операцій.

Що кажуть у генштабі Білорусі

По державному телебаченню перший заступник начальника генштабу збройних сил Білорусі Ігор Кароль розповідав білорусам про так звані можливі загрози з боку України та НАТО. Мовляв, можуть бути провокації на кордоні.

Той лякав уже звичними і більш схожими до Кремля наративами. Буцімто у Середземному морі та Балтії вже створили ударну групу крилатих ракет. А то ж не зброя для оборони, а для нападу. Їхня дальність може сягнути й Білорусі.

Також розповідав чиновник про буцімто батальйонні тактичні групи на кордоні. А "такого ж ще ніколи не було". Щоправда, зауважив, що вони нібито лише на полігонах поблизу Білорусі. Але вже готові, укомплектовані й можуть діяти за призначенням. Яким саме, той не уточнив.

Ба більше, чиновник з білоруського генштабу навіть цифри назвав. Звісно, тут американські контрбатарейні станції, як вони люблять всюди бачити сліди США. Мовляв, а Україна взагалі "зосередила біля кордону з Білоруссю близько 10 тисяч військових біля Рівного". Лякає, що ті нібито озброєні до зубів і готові на провокації.

Джерело: Радіо Свобода

Читайте також