Батьки морили голодом сина, виконуючи заповіти одеського старця

Батьки морили голодом сина, виконуючи заповіти одеського старця

16-річного Андрія Гаслова вагою всього 30 кілограмів при зрості 180 см рятують в Одеській дитячій обласній лікарні. До такого стану підлітка довели... рідні. Метою жорсткого посту без грама їжі тваринного походження, м’яса, яєць і молочних продуктів стало їхнє бажання зцілити хлопця від порушень мовного розвитку. Виною тому, як переконали вони близьких, були біси або порча, пише “КП в Україні”.

Піст тривалістю десять років

Такого медики ще не бачили. Високий хлопець у його віці повинен важити, як мінімум, удвічі більше. Хоча цього мінімуму, 60 кг, Андрій ніколи не досягав - стрілки ваг завжди гойдалися на рівні 50-55 кг.

Зазвичай з крайнім виснаженням і анорексією в лікарні потрапляють дівчата, які мріють про кар’єру моделі. Вони виснажують себе обмеженнями, поки не доходять до вкрай тяжкого стану. У такому ж стані був Андрій - із зневодненням, анорексією, порушеннями водно-електролітного балансу. Зараз його стан вирівняли, але до повного одужання і виписки ще далеко.

Медики не приховують: ще трохи - і вони б вже не змогли йому допомогти. Як з’ясувалося, до такого стану хлопчину довів піст, який він за наполяганням батька дотримувався не місяць-другий, а майже десять років.

"Порядні люди"

Тихий просторий дворик в історичному центрі Одеси на крихітній вулиці Юрія Олеші, яка всього-то 350 метрів завдовжки. Колись тут знімали низку епізодів фільму "Біліє парус одинокий". Вхід - через важкі ковані ворота. Всередині - затишна прохолода, квіти у вазонах, пишні кущі під вікнами, стіни обвиті виноградом.

Мало хто замислювався, що за товстими стінами цього будинку поруч з історичними пам’ятками протягом довгих років повільно згасає дитина. У соцслужбі про цю сім’ю не знали - вони ніколи не привертали до себе уваги. Хлопчина навчався, але за станом здоров'я вже кілька років був на дистанційці. У дворі не гуляв, але сусіди і не запитували: знали - хворіє.

Батьки працюють. Бабуся - абсолютно адекватна жінка. Добропорядні, привітні громадяни, сусіди ніколи на них, як то мовиться, косо не дивились. До сьогодні.

Бабуся нишком підгодовувала

Те, що відбулося стало шоком для оточуючих. Коли Андрія, схожого на скелет, виносили з під’їзду, люди хапалися за серце. Адже не раз бачили, як бабуся несла з ринку полуницю для онука, а раніше, коли ходив до школи, давала йому з собою бутерброди з ковбасою і підгодовувала м’ясом, поки батьки були на роботі. Але ці крихти, як бачимо, не допомогли...

Знайомі сім’ї розповідають, що Андрій - єдина дитина в сім’ї, довгоочікувана і яку всі любили. Спочатку нічого не віщувало якихось хвороб - пішов, заговорив вчасно, як всі. Але потім чомусь замовк... З тих пір почалися довгі ходіння до лікарень, бабок-цілительок, знахарок...

Одні говорили - наврочили хлопця, інші - що навели порчу.

"Чернеча" дієта

У 2010-у, так і не побачивши результатів традиційної і нетрадиційної медицини, тато хлопчика пішов до відомого в Одесі ченця-старця зі Свято-Успенського чоловічого монастиря. Тоді синові було приблизно п’ять років. Чернець порадив дотримуватися посту.

 

- Ні м’яса, ні молочного. І жодих лікарів - духовна боротьба повинна бути духовною боротьбою, - передає поради ченця батько Андрія. В руках чоловік тримає зображення того самого старця Іона.

 

Старець Іона - відомий в Одесі чернець. Помер в кінці 2012 року. Мав вплив і користувався пошаною серед віруючих - він і сам свого часу зцілився від туберкульозу. Тоді був звичайним жителем - працював шахтарем, трактористом, на нафтових промислах. Потім захворів і потрапив до лікарні. Побачивши, як навколо нього вмирають люди від туберкульозу, дав клятву Богу: якщо Всевишній дозволить одужати, піде в монастир. Незабаром прийшло бачення, в якому Богородиця вказала йому на одеський Свято-Успенський монастир. Обіцянку виконав.

Батько розкаявся

Крім дієти, старець Іона порадив робити синові помазання святим маслом. У родині кажуть: після цього хлопцю ставало краще, він сам показував, де мазати.

Все було, на їхню думку, непогано до кінця весни, а потім Андрій різко почав втрачати у вазі. До літа скинув десять кілограмів, за наступні декілька тижнів - ще 15. Стрілка ваг показала 30 кг. Хлопець почав відмовлятися навіть від води. Тоді батько зважився порушити заповіт ченця і подзвонив у "швидку".

- Я упустив момент різкого схуднення, за що каюсь, - сказав журналістам тато Андрія. - До останнього тримався, щоб не звертатися до лікарів...

Зараз батько запевняє: свою помилку усвідомив. Але відповідати за те, що дитину довів до виснаження, все ж доведеться. Згідно із законом відповідати повинні обоє батьків.

Повертати Андрія в сім’ю поки не будуть. Хлопець ще якийсь час буде в реанімації, а потім його чекає довге відновлення в умовах лікарні.

У поліції відкрили кримінальне провадження за статтею "злісне невиконання зобов'язань за доглядом за дитиною". Батькам загрожує обмеження або позбавлення волі на строк іфд двох до п’яти років.

Сина у батьків можуть відібрати – цим питанням займається служба у справах дітей.

 

Читайте також