Арктика почала перехід до нового клімату

Арктика почала перехід до нового клімату

Внаслідок суттєвих змін, спричинених глобальним потеплінням, Арктика переходить до нового кліматичного режиму, в якому буде менше криги, більше дощу та тепліші температури, пишуть дослідники з Національного центру атмосферних досліджень у статті журналу Nature Climate Change. Висновок базується на аналізі мінливості погодних умов за останні десятиліття, зокрема, величини морської криги, осінньо-зимових перепадів температури та зміни опадів зі снігу на дощ.

Арктика перейшла межу?

В Арктиці зміни клімату є чи не найбільш відчутними, й нове дослідження науковців Національного центру атмосферних досліджень (NCAR) підтверджує особливу вразливість регіону. Хоча погодні умови коливаються з року в рік і це звичайне явище, вчені у новій роботі виявили, що швидка мінливість Арктики вже виходить за межі нормальних коливань. На їхню думку, це свідчить про перехід північного регіону до нового кліматичного режиму.

Як вивчали клімат Арктики?

Вчені проаналізували, як змінювався клімат Арктики протягом останніх десятиліть. Для цього вони вивчили велику кількість обсерваційних даних щодо погодних умов регіону та використали сотні комп’ютерних симуляцій, щоб передбачити майбутні зміни. Основні параметри, які включили у дослідження - протяжність морської криги пізно влітку, осінні та зимові перепади температури та час, коли дощові опади стають переважати над сніговими. Науковці статистично оцінили, коли зміни кожного з параметрів перевищують природну мінливість. Говорити про формування нового клімату можна, якщо десятирічне середнє значення показника принаймні на два стандартні відхилення відрізняється від середнього значення для клімату 1950-х років, кажуть автори наукової роботи.

То які результати дослідження?

Виявилося, що за показником протяжності морської криги Арктика ще на рубежі століть переступила поріг нового клімату. Середній вересневий мінімум тепер на 31 відсоток нижчий, ніж був у 1979-1988 роках. Якщо викиди парникових газів не зменшаться, то до кінця століття моря Арктики будуть майже без криги від трьох до десяти місяців на рік.

Температура повітря над океаном досягне значень нового клімату до 2050 року, а над сушею - у другій половині століття, згідно з дослідженням. А сезон дощів в Арктиці до середини століття триватиме на 20-60 днів довше, а до 2100 року - до 90 днів.

Читайте також