Археологи знайшли в Єгипті висічену у скелі сімейну гробницю з 20 муміями

Археологи знайшли в Єгипті висічену у скелі сімейну гробницю з 20 муміями

Археологи з єгипетсько-італійської місії виявили на захід від міста Асуан сімейну гробницю, висічену в скелі. У похоронній споруді їм вдалося знайти 20 мумій греко-римського періоду, що добре збереглися. Хоча сама гробниця була розграбована ще в давнину, вчені знайшли цінні артефакти того періоду, наприклад, жертовний стіл, мідне намисто та дерев'яні фігурки. Про знахідки повідомило Міністерство туризму та старожитностей Єгипту у фейсбуці.

У 2017 році археологи з Єгипту та Італії  запустили  спільний дослідницький проект, спрямований на захист території на околицях мавзолею Ага-хана III у місті Асуан, де в давнину розташовувалося прикордонне місто Свенетт (Сієна). Через загрози незаконних розкопок вчені розпочали охоронно-рятувальні роботи, внаслідок яких їм вдалося  виявити  на площі близько 25 тисяч квадратних метрів понад 300 стародавніх гробниць, будівництво яких велося з середини І тисячоліття до нашої ери до першої половини І тисячоліття нашої ери.

Вона з найбільших знахідок єгипетсько-італійської місії була  зроблена  в 2019 році, коли археологи виявили гробницю, яку багаторазово використовували протягом багатьох століть – від епохи Птолемеїв (III–II століття до нашої ери) до римського періоду (I–II століття нашої ери). ). Як і багато похоронних споруд, знайдених у цьому районі, вона виявилася розграбованою, проте вчені знайшли 35 мумій, а також цінні артефакти – судини, носилки з пальмового дерева, статуетки та картонаж.

Археологи з єгипетсько-італійської місії обстежили територію на захід від міста Асуана на околицях мавзолею Ага-хана III, який збудували в 1956 році на місці стародавнього некрополя VI століття до нашої ери - IV століття нашої ери. Вченим вдалося виявити велику гробницю, яка була розграбована ще в давнину. Проте в ній досі лежали 20 мумій, що добре збереглися, які відносяться до греко-римського періоду. Серед них археологи виділили мумію дитини, яка була разом із картонажем у теракотовому саркофазі.

Сама гробниця являє собою висічені в скелі чотири похоронні камери, вхід до яких був облаштований з блоків пісковика та глинобитної цегли. На думку професора Патріції П'янчентіні (Patrizia Piacentini) з Міланського університету, яка керувала місією з італійського боку, у цій похоронній споруді ховали членів однієї сім'ї. Вона зазначила, що, крім самих мумій, археологам вдалося знайти цінні артефакти тієї епохи — жертовний стіл, мідне намисто, кам'яні плити з написами та дерев'яні фігурки, що зображають міфічну птицю Ба.

Читайте також