Археологи випадково розкопали скам`яніле дерево віком 20 мільйонів років

Археологи випадково розкопали скам`яніле дерево віком 20 мільйонів років

Грецькі археологи випадково знайшли рідкісне скам'яніле дерево, гілки та коріння якого залишилися цілими навіть через 20 мільйонів років

Про це розповідає Суспільне мовлення.

Як пише The Guardian, професор геології Егейського університету Ніколас Зурос сказав, що за 25 років розкопок він досі не знаходив нічого схожого.

"Дерево унікальне. Знайти його в такому вигляді та в такому чудовому стані - це вперше. А знайти скарбницю з такої кількості скам'янілих стовбурів в одній ямі було неймовірно", - поділився враженнями науковець.

Скам'янілість знайшли під час дорожніх робіт біля лісу, скам'янілого мільйони років тому на середземноморському острові Лесбос у Греції.

"Будівельники збиралися заасфальтувати цю частину шосе, коли один з наших людей помітив крихітну гілку. Дорожні роботи припинилися, ми почали розкопки і досить швидко зрозуміли, що випадково наштовхнулися на неймовірну знахідку" - сказав Зурос і додав, що дерево стане частиною музею просто неба, який планують створити науковці.

Геологи усього світу схарактеризувати знахідку як унікальний науковий прорив.

"У світовій палеонтології ця знахідка унікальна. Те, що дерево було поховане під землею після руйнівного виверження вулкана, а потім виявлене цілим, робить його ще більш незвичним", - сказав португальський палеонтолог Артур Абреу Са.

Скам'яніле дерево довжиною близько 19 метрів було поховано під товстим шаром вулканічного попелу після падіння.

Науковці зазначають, що ця знахідка допоможе дослідити вплив кліматичних змін та глобального потепління на екосистеми.

Що відомо

У 2020 році Дослідники Центрального Андського плато в Перу знайшли скам'янілість величезного дерева віком 10 мільйонів років.

Читайте також