
Арабіка чи робуста: яка краща та яку каву вибрати
Як стверджують фахівці, арабіка та робуста є найпопулярнішими видами кави у світі. Є також й інші види кави, але їхня частка порівняно з арабікою та робустою дуже мала. Щодо різниці між арабікою та робустою, то вона - суттєва, і не лише в смаку.
Сорт кави
Арабіка (Coffea arabica) - найпоширеніший сорт, близько 60–70% світового виробництва.
Робуста (Coffea canephora) - дешевша, витриваліша, 30–40% ринку.
Смак
Арабіка - м'якша, з кислинкою, нотками фруктів, шоколаду, ягід.
Робуста - різкіша, гіркіша, з землистим або горіховим присмаком. Багато людей вважають смак арабіки "благороднішим", а робусти - "жорстким".
Кофеїн
Арабіка: 1-1.7% кофеїну. Робуста: 2-2.7% кофеїну. Тому робуста міцніша, її часто додають в еспресо-суміші для "удару".
Умови вирощування
Арабіка - вибаглива: росте на висоті, потребує тіні, помірного клімату
Робуста - витривала: переносить спеки, хвороби, може рости нижче і дешевше в догляді.
Ціна
Арабіка дорожча, бо:
* більш вибаглива у вирощуванні;
* вважається якіснішою.
Робуста дешевша, тому її використовують:
* у дешевих кавових сумішах;
* для розчинної кави.
Використання
Арабіка: specialty-кава, зернова кава, кав'ярні.
Робуста: суміші для еспресо (додає міцності й крему), розчинна кава.