Арабіка чи робуста: яка краща та яку каву вибрати

Арабіка чи робуста: яка краща та яку каву вибрати

Як стверджують фахівці, арабіка та робуста є найпопулярнішими видами кави у світі. Є також й інші види кави, але їхня частка порівняно з арабікою та робустою дуже мала. Щодо різниці між арабікою та робустою, то вона - суттєва, і не лише в смаку.

Сорт кави

Арабіка (Coffea arabica) - найпоширеніший сорт, близько 60–70% світового виробництва.

Робуста (Coffea canephora) - дешевша, витриваліша, 30–40% ринку.

Смак

Арабіка - м'якша, з кислинкою, нотками фруктів, шоколаду, ягід.

Робуста - різкіша, гіркіша, з землистим або горіховим присмаком. Багато людей вважають смак арабіки "благороднішим", а робусти - "жорстким".

Кофеїн

Арабіка: 1-1.7% кофеїну. Робуста: 2-2.7% кофеїну. Тому робуста міцніша, її часто додають в еспресо-суміші для "удару".

Умови вирощування

Арабіка - вибаглива: росте на висоті, потребує тіні, помірного клімату

Робуста - витривала: переносить спеки, хвороби, може рости нижче і дешевше в догляді.

Ціна

Арабіка дорожча, бо:

* більш вибаглива у вирощуванні;

* вважається якіснішою.

Робуста дешевша, тому її використовують:

* у дешевих кавових сумішах;

* для розчинної кави.

Використання

Арабіка: specialty-кава, зернова кава, кав'ярні.

Робуста: суміші для еспресо (додає міцності й крему), розчинна кава.

Читайте також