Антарктика втрачає лід швидше, ніж будь-коли за останні 5500 років

Антарктика втрачає лід швидше, ніж будь-коли за останні 5500 років

Вчені з Університетом штату Мен, Британської антарктичної служби та Імперського коледжу Лондона заявили про те, що льодовики Антарктики тануть швидше, ніж будь-коли за останні 5500 років. Як повідомляє Science Daily , за нинішніх темпів відступу льодовиків рівень моря може піднятися на 3,4 метра.

Антарктиду покривають два величезні крижані масиви: Східний і Західний крижані щити, що складаються з безлічі окремих льодовиків. Через зміни клімату в останні кілька десятиліть льодовики Антарктиди тануть із темпами, що прискорюються. Особливо вразливі через глобальне потепління льодовики Туейтс і Пайн-Айленд, вони вже сприяють підвищенню рівня моря.

У ході нового дослідження вчені виміряли швидкість місцевого підвищення рівня моря – опосередкований спосіб, який дозволяє виміряти втрати льоду навколо найбільш уразливих льодовиків. Виявилося, що льодовики почали відступати зі швидкістю, що не спостерігалася останніх 5500 років. Площа льодовика Туейтса становить 192 тисячі квадратних кілометрів, а Пайн-Айленд – 162,3 мільйона, їхнє танення може значно підняти рівень моря.

Один із авторів дослідження Ділан Руд заявив про те, що ці льодовики були відносно стабільними останні кілька тисяч років, але зараз швидкість танення досягла таких показників, що вже впливає на рівень моря.

«Ці підвищені в даний час темпи танення льоду можуть сигналізувати про те, що ці життєво важливі артерії, що йдуть із серця західно-антарктичного крижаного щита, були розірвані, що призвело до прискорення потоку в океан, який може мати катастрофічні наслідки для майбутнього глобального рівня моря. за умов потепління. Невже надто пізно, щоб зупинити кровотечу?», - зазначив учений.

У середині голоцену, близько 5000 років тому, клімат був теплішим, ніж сьогодні, тому рівень моря був вищим, а льодовики – меншим. У ході дослідження вчені прагнули визначити коливання рівня моря із середини голоцену, тому вивчали залишки стародавніх антарктичних пляжів, що височіють над сучасним рівнем моря.

Дослідники вивчили стародавні раковини та кістки пінгвінів, які були виявлені на цих пляжах, за допомогою радіовуглецевого аналізу – методу, який використовує радіоактивний розпад вуглецю, укладеного у раковинах та кістках. Це дозволяє визначити те, як довго вони перебували над рівнем моря.

Коли важкий льодовик знаходиться на поверхні землі, він «навантажує» її, коли льодовики починають танути, вони «розвантажують» поверхню. В результаті вона «приходить в норму» і те, що колись було стародавнім пляжем, зараз знаходиться вище за рівень моря. Визначивши точний вік цих пляжів, учені з'ясували, коли кожен з них з'явився.

Результати показали постійне зниження рівня моря протягом останніх 5500 років. Це узгоджується з відносно стабільною поведінкою льодовиків, без будь-яких ознак великої втрати льоду або їх просування.

Подальші зміни рівня моря узгоджуються з великомасштабною втратою льоду останніми роками.

Читайте також