60 років з дня першого польоту людини в космос: цікаві факти про місію

60 років з дня першого польоту людини в космос: цікаві факти про місію

12 квітня 1961 року Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток-1" зробив оберт навколо Землі. Цю історичну подію проголосили "Днем космонавтики" в колишніх країнах СРСР.

До вашої уваги 5 цікавих фактів про космічну місію "Восток-1", які ви могли не знати:

Як вибирався космонавт

Головний конструктор Особливого конструкторського бюро №1 Держкомітету Ради Міністрів СРСР з оборонної техніки Сергій Корольов і його помічники назвали ряд вимог:

  • льотчик реактивної винищувальної авіації;
  • прекрасне здоров'я;
  • дисциплінований;
  • вік: близько 30 років;
  • зріст: не більше 170 см;
  • вага: від 60 до 70 кг.

У підсумку були обрані 2 кандидата - Герман Титов і Юрій Гагарін. Після наради комітет допустив Гагаріна до польоту, а Титова призначив запасним космонавтом.

Психологічний тиск

Очікувано, що космонавт відчував колосальний тиск, як фізичний, так і психологічний.

Радянські психологи раніше не стикалися з поведінкою космонавтів при запуску в космос. Розглядався варіант, при якому людина могла зійти з розуму в подібних умовах.

У зв'язку з цим був розроблений план. Він передбачав сценарій, при якому космонавт втрачав контроль над розумом.

Політ, як відомо, проходив в автоматичному режимі, але з можливістю перейти в ручне управління. Якщо космонавт в стані афекту захоче вручну управляти космічним кораблем, то йому доведеться ввести цифровий код. Складність полягає в тому, що код захований в запечатаному конверті, який не так і просто відкрити. За розрахунками психологів, космонавт зможе розкрити конверт тільки перебуваючи в адекватному стані.

Цікавий той факт, що Юрію Гагаріну перед польотом назвали код для ручного управління, так як всі учасники місії були впевнені в його міцному психічному стані.

Підготовка до старту

Було прийнято рішення надіти скафандр спочатку на Титова, а потім на Гагаріна. Робилося це для того, щоб основний космонавт знаходився в скафандрі якомога менше часу через те, що вентиляційний пристрій підключався до джерела живлення тільки в автобусі, який доставляв космонавтів до стартового майданчика. По дорозі багато людей просили у Гагаріна автографи. Він був дуже здивований цим, так як раніше не отримував подібні прохання.

Сергій Корольов зустрів космонавтів і дав Юрію Гагаріну декілька порад. За словами Гагаріна, деякі з них стали вельми корисні при польоті.

Повернення

Спершу Гагаріна після польоту зустріли дружина місцевого лісника Аніхайят Тахтарова і її шестирічна внучка Румія. Всі місцеві військові та колгоспники підійшли до Гагаріна і почали його вітати. Все супроводжувалося бурхливими оплесками на його честь. Одна частина військових стала охороняти космічний апарат, а інша супроводила Гагаріна в розташування частини. По прибуттю Гагарін повідомив командиру дивізії ППО результати польоту і стан свого здоров'я.

Багато країн світу привітали Москву з успішним завершенням місії. Весь світ почав відзначати одне з найграндіозніших досягнень в історії людства.

Де зараз знаходиться спускаємий модуль "Восток-1"

Модуль по поверненню на Землю сильно обгорів. Його відразу ж накрили тканиною від сторонніх очей. Модуль відвезли на режимну територію ОКБ-1.

Зараз "Восток-1" знаходиться в музеї РКК "Енергія". Він уже тривалий час є головним експонатом музею, але раніше не був доступний для перегляду всім бажаючим. Подивитися на нього можна було тільки за попереднім записом і в складі групи.

Раніше льотчик-космонавт Борис Волинов, який розслідує справу про загибель Гагаріна, представив нову версію його смерті.

Читайте також