5 відмінностей між суші та ролами

5 відмінностей між суші та ролами

Здавалося б, суші та роли вже давно перестали бути чимось незвичайним. Похід у заклад, романтичну вечерю або посиденьки з друзями можна прикрасити сетом із ролів та суші. Їх навіть можна приготувати вдома.

Наразі доставку суші може собі дозволити практично кожен житель мегаполісу, ціна таких страв цілком ліберальна, а якість знаходиться на найвищому рівні. Примітно, що суші в Японії вважалися їжею бідняків. Справа в тому, що суші та роли готувалися з найпростіших інгредієнтів.

Що таке суші?

Як виглядають суші та як їх відрізнити від роли / Фото: Getty Images

Суші, або як їх називають японською – сусі, є традиційною стравою Країни сонця, що сходить. Річ у тім, що риба та рис, з яких готуються суші, є найдоступнішими продуктами у цьому регіоні. Рис споконвіку є головною сільськогосподарською культурою в Японії.

Раніше слово "суші" означало рибні заготівлі. А рис застосовувався як консервант, який не було прийнято вживати в їжу. Згодом рибу стали консервувати без застосування крупи. І за всю історію свого існування суші зазнали великих змін. У тому вигляді, в якому японська страва любить і знає сучасну людину, вона з'явилася ще на початку минулого століття. З того періоду їхній вигляд та склад практично не змінився. Вперше суші приготували японські кухарі з використанням сирої риби.

Що таке роли?

Як виглядають роли та як їх відрізнити від суші / Фото: Getty Images

Роли – це різновид суші, вони мають циліндричну форму. Саме слово роли походить від англійської roll, що в перекладі означає рулет або пакунок. Рол створюється так: у центр кладуть будь-яку начинку, там може бути ніжний сир, огірок та авокадо. Обов'язковий елемент ролу – рисовий шар. Роли можна зробити на будь-який смак: холодними, гарячими, з овочами, рибою і навіть з м'ясом. Найчастіше зовнішній шар ролу становить рис, який для більшого смаку обертають рибою або вугрем.

Роли роблять за допомогою циновки, на яку послідовно викладають усі компоненти, після неї акуратно скочують, формуючи довгий рулет і гострим ножем нарізають на окремі роли.

Чим відрізняються суші від ролів?

Як розуміти відмінності між суші та ролами / Фото: Getty Images

Спільним у приготуванні цих двох делікатесів є використання рису з високим вмістом клейковини, рисового оцту, соєвого соусу та морепродуктів. Але їх способи приготування та подачі, зовнішня форма та комбінування продуктів вкрай відрізняються.

Оскільки роли вважаються різновидом суші, хоча такої думки дотримуються не всі кулінари, вони мають різну форму. Сформулюємо основні відмінності між ролами та суші:

  1. Спосіб приготування. Щоб зробити роли використовують спеціальний бамбуковий килимок для згортання – макісу. Суші роблять тільки вручну.
  2. Форма. Роли виробляються у формі рулетів із загорнутими в середину складовими, а суші – це просто рис із шматочками начинки зверху.
  3. Спосіб подачі. Суші завжди подають охолодженими та в одному стилі, а ось роли – це справжній політ фантазій. Одні суші можна запікати та подавати гарячими – наприклад, це суші яки-маки. А ось у ролах норі-маки водорості норі розташовують нагорі.
  4. Спосіб вживання. Традиційно суші їдять спеціальними паличками. Для ролів же таких обмежень немає і їх можна їсти навіть руками.
  5. Варіативність. Як ми вже писали, роли можна приготувати на будь-який смак та колір, а ось у суші традиційно передбачені лише риба чи морепродукти.

Склад суші та ролів

Щоб приготувати суші та роли використовують різні інгредієнти, а різновид начинок настільки різноманітний, що їх не перерахувати. Зупинимося на основних продуктах, які обов'язково повинні використовуватись для приготування суші та ролів:

  • рис із високим вмістом клейковини;
  • цукор;
  • сіль;
  • японський оцет;
  • морепродукти: мідії, креветки, вугор чи сьомга.

Крім того, під рукою обов'язково потрібно мати водорості норі. Додатковими інгредієнтами для начинки будуть сир, огірок, авокадо чи м'ясо. Любителям сучасної японської кухні будуть до смаку гарячі роли.

Приготування суші та ролів

Чим суші відрізняються від ролів / Фото: Getty Images

На перший погляд може здатись, що суші не складно готувати. Досить просто зробити з рису коржик і помістити туди рибу. А з ролами дедалі складніше. Спочатку потрібно розподілити рис по норі, а потім укласти начинку. Потім потрібно скрутити роли за допомогою спеціальної циновки з бамбука. Коли рулет сформований, його треба обережно розрізати на кілька частин. У результаті повинні вийти роли середнього розміру з рівномірно розподіленою начинкою та рисом.

Грубо кажучи, суші – це маленькі коржики з рисом та морепродуктами, які роблять руками. А роли – це рулет з водорості норі, рису та начинки, який загортається циновкою і може бути холодним або гарячим.

Незважаючи на зовнішню простоту, японські майстри вчаться правильно крутити роли і робити суші роками, щоб досягти піку досконалості.

У Японії рецептів ролів величезна кількість, а набувши популярності в Європі та Америці, їх рецептів стало ще більше. Європейські кухарі з цікавістю створюють нові і нові рецепти, додаючи в споконвічно японські роли свої нововведення. Так, найпоширеніші роли Каліфорнія та Філадельфія, як вже відомо з назви, беруть свій початок не з Країни сонця, що сходить. Їхній автор Вільям Лоуренс родом з Америки. Японці неохоче приймають нові варіації суші та ролів, намагаючись дотримуватися традицій своєї країни. При цьому визнають добрими суші та роли у європейському варіанті.

Читайте також