«16 днів проти насильства» стартували на Рівненщині

«16 днів проти насильства» стартували на Рівненщині

Вже традиційно щороку з 25 листопада до 10 грудня Рівненщина долучається до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Цьогоріч у рамках кампанії проти насильства упродовж 16 днів в області відбудеться низка просвітницьких заходів, флешмоби, виховні години, тематичні бесіди, години спілкування, відео лекторії, тренінги, круглі столи, дискусії тощо.

«Основні завдання акції - привернути увагу громадськості до проблеми, активізувати партнерський рух органів державної влади та громадських організацій, провести інформаційні кампанії та заходи з попередження насильства», - зазначила заступниця голови ОДА, голова обласної координаційної ради Людмила Шатковська.

Як поінформувала директорка департаменту соціальної політики ОДА Роза Слободенюк, з початку року на Рівненщині зафіксовано понад 3 тисячі звернень від громадян до органів соцзахисту щодо здійснення домашнього насильства, з них 83% - це жінки. Загальна кількість звернень збільшилася на 6% відповідно до аналогічного періоду торік.

На сьогодні на Рівненщині діє 14 спеціалізованих служб для допомоги особам, які постраждали від насильства, з них: 7 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги; 6 спеціалізованих служб первинного соціально-психологічного консультування. З 2019 року функціонує відділення для осіб, які постраждали від насильства. Заклад розрахований на 14 осіб стаціонарного перебування. Упродовж 9 місяців цього року у відділенні перебувало 25 осіб.

Саме тому, в 2021 році з держбюджету запроваджено субвенцію на створення мережі таких служб. 5-ти громадам Рівненщини затверджено понад 1 млн грн. субвенції. За ці кошти в області у Вараській, Зарічненській, Радивилівській, Соснівській, Острозькій громадах триває робота зі створення 5 спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від насильства.

Представники громад поінформували стан освоєння коштів та проведену роботу з облаштування зазначених служб.

Читайте також