Від щепи — до енергетичної верби

Від щепи — до енергетичної верби

Підприємство "Рівнетеплоенерго" висадило плантацію енергетичної верби, аби за кілька років її можна було використати для потреб котелень, що працюють на щепі. Поки ж сировину купують, а кількість об'єктів, які працюватимуть без газу, поступово збільшують, повідомляє Суспільне.

Агроном "Рівнетеплоенерго" Олександр Кристинський показав Суспільному плантацію енергетичної верби у Дядьковицькій громаді. Каже, що ці саджанці потрібно вирощувати ще два-три роки. Ними засадили 11 гектарів, аби після збору використати як сировину для рівненських котелень, що працюють на щепі.

- Перших три роки верба росте, ми її скошуємо. Кубатура може бути менше на перший рік вегетації. Це буде десь 120 насипних кубів. На третьому-шостому році — це вже буде стабільна кубатура, 180 насипних кубів. І тоді вже можна його використовувати для потреб на котельні, — пояснив Олександр Кристинський.

На 2023 рік запланували висадити енергетичну вербу ще на 21 гектарі. Поки сировина зростає, у "Рівнетеплоенерго" купують дерев'яну щепу. На наступний опалювальний заготовили 20 тисяч тонн.

У Рівному п’ять із 30 котелень, які обслуговує "Рівнетеплоенерго", працюють на альтернативному паливі. Вони забезпечують теплом приблизно третину міста.

За словами технічного директора "Рівнетеплоенерго" Петра Мазура, наразі на підприємстві триває підготовка мереж до опалювального сезону 2023-24.

Читайте також