Уряд Словаччини планує запобігти страйку перевізників на кордоні з Україною

Уряд Словаччини планує запобігти страйку перевізників на кордоні з Україною

Держсекретарка Мінтранспорту Словаччини Деніса Жилакова запевнила, що її уряд вживе заходів для недопущення блокування перевізниками кордону з Україною, повідомив заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач.

Деркач зазначив, що вони обговорили ризики блокування кордону, зокрема, йдеться про можливість втратити вантажне автомобільне сполучення між двома країнами.

Словацька посадовиця підтвердила, що відомство не підтримує блокування кордону. Передусім страйки на єдиному вантажному пункті пропуску зі Словаччиною «Ужгород — Вишнє Німецьке». Жилакова пообіцяла, що її відомство проведе консультації зі словацьким Міністерством внутрішніх справ для запобігання такому протесту.

Також під час розмови йшлося про реалізацію угоди щодо лібералізації перевезень між Україною та ЄС. У словацькому Міністерстві транспорту розповіли про звернення однієї з асоціацій перевізників, яка звинуватила українських водіїв у порушенні умов угоди та вимагала повернення до дозвільної системи.

Українське відомство не підтвердило порушення умов, зокрема, про це свідчить остання перевірка вантажівок з України на дорогах Словаччини.

«Більшість із перевірених вантажівок прямувала транзитом до інших країн. Жоден український водій чинне законодавство не порушив, знайшли лише один випадок із дотриманням часу праці та відпочинку. У разі, якщо будуть представлені факти порушень — ми готові їх розглядати та говорити предметно», — наголосив Деркач.

Тим часом ситуація на україно-польському кордоні залишається напруженою. Польські перевізники заявили, що перекриватимуть дорогу до лютого наступного року.

Читайте також