Геолог із Бердичева: Україна буквально засипана алмазами

Геолог із Бердичева: Україна буквально засипана алмазами

Вони дуже дрібні, але ознаки їх присутності на території нашої країни є.

В Україні є сенс цілеспрямовано шукати алмази, вважає геолог зі світовим ім’ям, корінний мешканець Бердичива, доктор геолого-мінералогічних наук, професор Віктор Підвисоцький. У деяких областях країни знаходять мінерали - супутники алмазів і кімберлітові трубки (вертикальне геологічне тіло, що утворилося при прориві магми крізь земну кору, саме в них знаходять алмази). Потрібно готувати фахівців - робота в цьому напрямку має економічну перспективу, упевнений Підвисоцький.

- Таких фахівців, як я, в Україні одиниці. Нас трохи і в світовому масштабі. Але я чомусь затребуваний як геолог-алмазник у багатьох країнах світу і в транснаціональних корпораціях, але лише не в Україні, - нарікає геолог.

Віктор Підвисоцький шукає алмази в Бразилії, Анголі і Гвінеї, золото - в Лаосі і Зімбабве. А в Україні - займається теорією, готує молодих геологів в університеті "Житомирська політехніка". Він знає, що в країнах, чиї надра набиті ресурсами, населення може жити впроголодь - менше ніж на долар у день. Він бачив, як ресурси, в тому числі нафта, золото, алмази, стають причинами кривавих міжусобиць, воєн, а то і колапсу великих сильних держав (Ірак, Лівія - яскраві тому приклади).

І все-таки, чи варто шукати в Україні, в тому числі і на Житомирщині, алмази? Їх супутники - піропи або гранати - зустрічаються всюди, як і дуже дрібні алмази. Значить, повинні бути десь і кімберлітові трубки - такі собі котли, в яких мільярди років тому простий вуглець перетворювався в дорогоцінні камені!

Ось як відповів на це питання Підвисоцький:

- В Україні вже знайдено три кімберлітові трубки або їхні ознаки. Одна з них - у Приазов’ї. Ознаки ще однієї виявили в Кіровоградській області: при пошуках інших корисних копалин знайшли мінерали, схожі на кимберліти. У Рівненській області також знайшли ознаки кімберлітів. Шукати потрібно, але для цього потрібні фахівці. Он в Австралії: ніхто і не думав про алмази, а в 80-ті роки знайшли найбільші родовища. Ресурси України повинні працювати на економіку країни і на кожного українця. Тоді багатство надр буде благом, а не прокляттям.

Віктор КОНЄВ, kp.ua

Читайте також