Фанати еспресо б’ють тривогу: в Італії дорожчає кава

Фанати еспресо б’ють тривогу: в Італії дорожчає кава

Неможливо уявити сонячну Італію без смачної кави… В італійських закладах щороку продають 6 мільярдів філіжанок запашного напою! Але останнім часом кава на Апеннінах значно подорожчала, жаліються місцеві, пише Високий замок

Зокрема, зросли ціни на дуже популярне в Італії еспресо. У барах великих міст за філіжанку треба заплатити близько 1,40 євро, що для Італії дуже дорого. А барів, де еспресо коштує менше євро, в країні майже не залишилося…

Робуста здорожчала на 90%, Арабіка — на 55%

До зростання цін на каву спричинилися погані погодні умови в Бразилії (і як наслідок, проблеми з виробництвом) та стрибок у вартості транспортних витрат, пов’язаний з ускладненням логістики через воєнні дії на півдні Червоного моря (єменські сепаратисти-хусити обстрілюють вантажні судна). За останні пів року кава сорту Робуста подорожчала на світових біржах аж на 90%! Кава сорту Арабіка здорожчала тим часом у понад півтора раза. Зараз середня ціна філіжанки еспресо становить в Італії близько 1,20 євро, підрахували експерти Асоціації споживачів Assoutenti.

Три роки тому цей показник становив лише один євро…

За оцінками експертів, уже невдовзі за філіжанку еспресо в Італії доведеться заплатити навіть 2 євро.

«Підвищення цін на каву може призвести до подальшого зростання цін уже найближчими тижнями — як у барах, так і у крамницях», — розповів президент Assoutenti Ґабріеле Меллусо.

За даними Асоціації споживачів Assoutenti, найвищі ціни на еспресо в Італії зараз на півночі, у Больцано й Тренто, — понад 1,30 євро за філіжанку. А найменше еспресо коштує у Катандзаро на півдні Італії, — у середньому 0,99 євро. У столиці ж найсмачнішої кави, якою в Італії вважають Неаполь, філіжанка еспресо коштує близько 1,05 євро.

Читайте також