Зростання мінімалки: тепер  вона становить 8000

Зростання мінімалки: тепер вона становить 8000

Із 1 квітня в Україні на 900 гривень зросте мінімальна зарплата. Вона становитиме 8000 гривень, у погодинному обчисленні - 48 гривень.

Такі зміни було передбачено держбюджетом на 2024 рік. Востаннє мінімальну зарплату підвищували у січні цього року – до 7100 гривень. Це найбільше підвищення за час повномасштабної війни, але грошей в українських кишенях більше не стане. Все просто: оскільки половина зарплат перебуває в тіні, зростання мінімалки призведе лише до зростання офіційної частини та, відповідно, до збільшення податкового навантаження, але при цьому «конвертна частина» зменшиться.

- У нас досить великій кількості працівників формально виплачують мінімалку, а решту вони отримують у конвертах. Тому безумовним плюсом зростання мінімальної зарплати є часткове виведення бізнесу з тіні та збільшення суми відрахувань до держбюджету, – зазначив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін.

Мінус полягає у необхідності підвищувати зарплати бюджетникам. Справа в тому, пояснює економіст, що до мінімальної зарплати прив'язаний перший розряд тарифної сітки. Тому разом із збільшенням мінімалки потрібно збільшувати зарплату лікарям, вчителям, держслужбовцям. І все це важким тягарем лягає на бюджет.

Читайте також