Жінки - трактористки: нові професії, які вони освоюють

Жінки - трактористки: нові професії, які вони освоюють

Ми живемо у складні часи, коли війна руйнує стереотипи та звичні порядки. І в цей час жінки України стають в авангарді змін, опановуючи робітничі професії, що традиційно вважалися чоловічими. Нині на базі Олександрійського навчального відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ професію тракториста опановують троє слухачок.

Інна Бачинська, маючи дві вищі освіти, вирішила здобути робітничу професію тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва категорія А1.

- Минулого року почала займатися обробітком землі і зіштовхнулася із проблемою – у дефіциті трактористи, – говорить пані Інна. – Тож вирішила, освоїти цю професію, щоб у майбутньому самій виконувати необхідний обсяг сільськогосподарських робіт, а також заробляти, надаючи послуги з обробітку землі сусідам. Зробивши перший крок у цьому напрямку, надалі планую взяти участь в одній з грантових програм, щоб придбати трактор.

Переселенка із Запоріжжя Світлана Хоменко опановує професію тракториста, бо має намір підтримати чоловіка у веденні сімейного бізнесу. Її чоловік - військовий пенсіонер, учасник бойових дій, має в оренді понад 300 га землі. Світлана також має дві вищі освіти, але, разом з тим, переконана, що на теперішній час мати у своєму активі ще й професію тракториста – дуже актуально.

- Ми стаємо свідками багатообіцяючого явища, коли робітничі професії набувають особливого значення, – говорить куратор групи, викладач Олександрійського навчального відділення Рівненського центру ПТО ДСЗ Віктор Ковальчук.

– Ми спостерігаємо, як донедавна модна хвиля здобути будь-яку, але вищу освіту йде на спад, поступаючись місцем професійно-технічній, бо тракторист-професіонал не менш шанований, ніж вчитель чи інженер.

Відпрацювавши теоретичну частину освітньої програми, майбутні трактористки з Хмельниччини незабаром проходитимуть виробниче навчання та практику.

Читайте також