Зарплата, мова, локдаун: які зміни нас чекають

Зарплата, мова, локдаун: які зміни нас чекають

Із початку 2021 року в Україні буде чимало змін у різних сферах життя. Зокрема, в січні зросте зарплата, за обслуговування клієнтів російською мовою накладатимуть штраф, а учнів підвозитимуть до шкіл спеціальними автобусами.

Зросте мінімальна зарплата

Із 1 січня 2021 року в Україні збільшать мінімальну заробітну плату до 6 тис. грн. Зараз українці отримують щонайменше 5 тис. грн.

Зросте мінімалка і в погодинному обчисленні — з 29,2 до 36,11 грн.

Шість тисяч — розмір мінімальної зарплати без вирахування податків. Після сплати ПДФО й військового збору працівник на мінімальній зарплаті отримуватиме «на руки» 4830 грн на місяць.

Цьогоріч мінімальну зарплату планують підвищити ще наприкінці року, в грудні, — до 6500 гривень.

— Збільшення мінімалки на тисячу — це чимало. Можливо, краще було б піднімати на невеликі суми, тоді наслідки цього були б не такі відчутні. Чим більше зарплата, тим більше оподаткування для малого та середнього бізнесу. Є ризик, що зросте тіньова плата за роботу. Хтось із підприємців збільшить робітникам зарплату, хтось пропонуватиме працювати неофіційно. Можливе навіть скорочення персоналу, аби виконати вимоги уряду. Але якщо у людей таки буде більше грошей, то розвиватиметься торгівля. Але зростуть ціни через більший попит, — говорить економіст Олександр Охріменко.

Окрім зарплати, підвищать одноразову виплату постраждалим військовикам та їхнім сім’ям. У разі інвалідності виплатять від 158,9 тис. грн до 908 тис. грн. У разі поранення — 113,5 тис. грн. Родинам загиблих платитимуть від понад 1,1 млн. грн до понад 1,7 млн. грн.

Обслуговувати клієнтів дозволено лише українською мовою

Із 16 січня 2021 року українська мова стане обов’язковою у сфері послуг. Нею з клієнтами мають говорити працівники магазинів, кав’ярень, кафе і ресторанів, банків, заправок, спортзалів, аптек, бібліотек тощо. Українською мають бути меню, цінники, маркування, квитки, технічні характеристики товарів. Допускається дублювання цієї інформації іншими мовами.

За порушення норм штрафуватимуть — від 5,1 тис. до 6,8 тис. грн.

— Обслуговувати клієнта іншою мовою можна буде лише за його проханням. Крім того, секретаріат Уповноваженого здійснюватиме позапланові перевірки. Якщо протягом року повторюватимуться порушення мовного закону, маємо право накладати штраф. Здавалося б, для когось ця сума невелика, але вона битиме по репутації. А це якраз те, що напрацьовується роками, — повідомив Уповноважений із захисту української Тарас Кремінь.

Створили нові умови для швидких кредитів

Верховна Рада обмежила суму штрафів та пеню з боржників за мікрокредитами, що не перевищують мінімалку. Тепер кредитори не можуть вимагати більше за подвійний розмір позики.

Нові правила вже діють із 1 січня. Вони забезпечать відповідальніше ставлення до видачі кредитів, зменшать навантаження на судову систему та скоротять кількість штучних заборгованостей.

— Надзвичайно важливо для споживачів мікрокредитів закріпити на законодавчому рівні заборони зміни відсоткової ставки за кредитом, порядок її обчислення та сплату відсотків. Дуже часто клієнти компаній швидкого кредитування не розуміють повної вартості кредиту та санкцій у випадку прострочення. Водночас недобросовісні кредитори потроюють чи навіть збільшують борг людини в десятки разів. Клієнти просто неспроможні його повернути, — пояснює юрист Ольга Гальченко.

Діятиме новий санітарний регламент для шкіл

Із січня 2021 року в Україні запроваджено новий санітарний регламент для шкіл. Відповідно до нього, учнів, які живуть більш ніж за 2 км від школи, підвозитимуть на навчання. Відстань від дому до зупинок не повинна перевищувати 500 м.

Відповідальними за підвезення учнів є органи місцевого самоврядування. Вони ж забезпечують закупівлю транспорту, складають маршрути та вирішують інші організаційні питання. Водночас дозволеними варіантами є як власні шкільні автобуси, так і спеціально орендований чи громадський транспорт.

Введуть жорсткий всеукраїнський карантин

Із 8 до 24 січня цього року в Україні діятиме жорсткий карантин, який передбачатиме заборону роботи:

кафе, барів, ресторанів (крім на винос, доставки і закладів харчування в аеропортах);
магазинів непродовольчих товарів;
кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів;
торгово-розважальних центрів;
проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів.

На канікули відправлять усі навчальні заклади, крім дитячих садків.

Водночас працюватимуть:

продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готелі;
буде дозволена торгівля харчовими продуктами, ліками, ветеринарними препаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією;
салони краси та перукарні — тільки за попереднім записом, без очікування в приміщенні.
Оператори поштового зв’язку працюватимуть у звичайному режимі.

З обмеженнями «помаранчевої» зони працюватиме громадський транспорт:

Маршрутні таксі, тролейбуси, трамваї та залізниця будуть перевозити пасажирів у кількості місць для сидіння. Це стосується міського, приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення.
Метро перевозитиме пасажирів без обмеження кількості місць для сидіння.
Внутрішні авіаперевезення також будуть здійснюватися без обмежень. Також під час подорожей за кордон варто перевіряти умови в’їзду?/?виїзду, які встановлено для українців.

— Локдаун роблять для того, аби не допустити нової потужної хвилі захворюваності, яка може настати після новорічних свят. Крім того, на початку лютого стартує сезонний спалах зростання кількості хворих на грип. Він має такі ж ускладнення, як коронавірус, тобто пневмонію, — говорить міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Узгодили нові тарифи на електроенергію

Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію для населення, що діяв із 2017?го. Люди сплачували 90 коп. за кожен із перших 100 КВт. Решту місячного обсягу покривали за ціною 1,68 грн?/?КВт.

— Їх підвищили через зобов’язання, які є в Меморандумі про співробітництво з Міжнародним валютним фондом.

Однак ухвалене рішення необґрунтоване. Не сприяє ліквідації чи вирішенню проблем із боргами, не захищає малозабезпечених, які найперші постраждають. Рішення не внесли в порядок денний засідання уряду. Його проєкт не опубліковано, немає необхідних документів, якими мало би супроводжуватися.

Правильні ринкові перетворення не полягають у зміні тарифів. Треба формувати прозору конкуренцію та однакові правила гри для усіх, формувати споживацький ринок. Щоб люди могли вирішувати, на яких умовах згодні купувати електрику, газ, воду. Натомість у нас виконують забаганки постачальників. Думка споживача нікого не цікавить, — говорить експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

Gazeta.ua

Читайте також