За крадіжку в сестри суд зобов`язав чоловіка прочитати твір

За крадіжку в сестри суд зобов`язав чоловіка прочитати твір "Кайдашева сім`я"

Гощанський районний суд зобов'язав чоловіка, який обікрав сестру, прочитати Цивільний кодекс України та твір "Кайдашева сім’я".

За версією слідства, 28 травня 2023 року мешканець села Курозвани Гощанської громади зайшов на подвір’я своєї сестри і вкрав із господарського приміщення будівельні інструменти та металевий каркас воза, загальною вартістю 6641 грн.

У суді чоловік стверджував, що нічого не крав, а лише забрав своє майно. Свій вчинок пояснив тим, що дізнався, нібито сестра збирається продавати будинок, який залишили у спадок.

Він сказав, що сам все придбав, поки жив у будинку, вставив пластикові вікна та зробив багато іншої роботи. Сестра, мовляв, ніколи не приїжджала і не допомагала ні йому, ні батькам. Також сказав, що виселився з будинку років з дев'ять тому, спочатку приїжджав туди, а потім перестав. Коли приїхав 25 травня 2023 року, то вдома нікого не було. Перед приїздом попередив сестру про те, що приїде і забере огортувач.

Жінка розповіла суду, що їй зателефонувала сусідка і повідомила, що в будинку — вирвані двері. Вона підтвердила, що телефонував брат і казав, що хоче забрати своє, воза, інструменти. Жінка викликала поліцію, оскільки брат  залишив записку з погрозами. Стверджує, що брат почав приїжджати до неї після того, як її чоловіка мобілізували до ЗСУ, зривав замки, викидав речі. Писав СМС з погрозами й побажаннями смерті. Жінка запевняла, що реманент, який викрав її брат, частково отримала у спадок, а щось — придбала сама з чоловіком. Братові, з її слів, їхня матір у заповіті, нічого не залишила.

"Обвинуваченого було виписано звідти за рішенням суду. Брату мати нічого не залишила, тому він погрожував потерпілій, що відбере хату, або спалить. Один з возів, які забрав обвинувачений, вона віддала йому добровільно, крім того, дозволила забрати деякі інші речі: плуг, виорювач, інструменти, бочку, зварювальний апарат, — йдеться у вироку.

Обвинувачений у суді своєї вини не визнав та вибачення у сестри не попросив. За крадіжку в умовах воєнного стану йому загрожувало від п’яти до восьми років ув'язнення.

Суд визнав чоловіка винним та призначив покарання — п'ять років позбавлення волі умовно з іспитовим терміном на один рік. Також ухвалою суду чоловіка зобов'язали прочитати розділи із Цивільного кодексу про успадкування майна та право власності та роман "Кайдашева сім’я" Івана Нечуя-Левицького.

Читайте також