За бронзове погруддя Кузнєцова отримали 150 тисяч гривень

За бронзове погруддя Кузнєцова отримали 150 тисяч гривень

Бронзове погруддя радянського розвідника Миколи Кузнєцова, яке знесли у травні 2022 року в Рівному, продали на аукціоні за 150 тисяч гривень.

Стартова ціна 430-кілограмового погруддя була – 76 тисяч гривень. Придбало його підприємство "РМет", яке займається продажем металобрухту. Але на підприємстві погруддя Кузнєцова планують відремонтувати. Чи продадуть його колекціонерам – поки невідомо.

- Як і обіцяв, демонтовані пам’ятники радянської доби використаємо для підтримки наших воїнів. Демонтаж погруддя цього діяча викликав чимало шуму. Проти мене у РФ навіть порушили кримінальне провадження. Але моя відповідь залишається незмінною, - зазначив в.о. міського голови Рівного Віктор Шакирзян.

З його слів, отримані кошти спрямують на дрони або інші речі, які необхідні для воїнів Збройних сил України. Згодом на аукціон виставлять й інші пам’ятники та барельєфи, які демонтували в рамках декомунізації.

До речі, у селі Вілія, що на Острожчині, демонтували монумент Миколі Островському. Ще в 2015 році Український інститут національної пам’яті вніс ім’я Миколи Островського у декомунізаційний список. Проте більшість мешканців Вілії були проти знесення пам'ятника. Через це процес демонтажу затягнувся.

Бюст Миколи Островського та коня продадуть. Отримані кошти підуть на потреби вілійчан, які зараз захищають країну в лавах Збройних сил України.

Читайте також