З українських паспортів приберуть штамп про прописку

З українських паспортів приберуть штамп про прописку

Із 1 вересня в Україні хочуть скасувати паперові документи. Законопроєкт, який заборонить чиновникам вимагати паперові довідки, вже розробляють.

У квітні 2021 року планують запустити напівдекларативну послугу е-прописки та скасувати штамп про місце реєстрації у паспорті.

— Понад мільйон українців не мають прописки, навіть у паспорті, а кожен третій українець проживає не за місцем реєстрації. Тому що процедура складна, треба витратити багато часу, аби отримати цю послугу. Ми прибираємо штамп в паспорті, який є на сьогодні та спрощуємо цю процедуру. Чиновники не матимуть права вимагати цей штамп, довідку, коли ми повноцінно запустимо цю послугу. Буде запис у реєстрі про те, де проживає конкретна людина. І це вже завдання не людини, а чиновника — зайти в цей реєстр і перевірити, де проживає людина, — повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Постанову «Про реалізацію експерименту з електронної фіксації зміни місця реєстрації українців» прийняли 28 грудня. За словами Федорова, папірець з пропискою — це показник неефективної держави.

Читайте також