З початку війни в Україні  розслідують майже пів тисячі справ через колабораційну діяльність

З початку війни в Україні розслідують майже пів тисячі справ через колабораційну діяльність

За 72 війни правоохоронці затримали понад 750 можливих диверсантів їх перевіряють на співпрацю з ворогом.

Про це повідомив Голова Національної поліції України Ігор Клименко. 

Наразі слідчі поліції розпочали понад 480 кримінальних проваджень за колабораційну діяльність, понад 70 людей повідомили про підозру за співпрацю з ворогом.

Загалом з початку війни поліцейські отримала та опрацювала майже 1 млн 900 тис. повідомлень громадян. 

Працівники Національної поліції України цілодобово на службі. Спецпризначенці виконують бойові завдання військовим у гарячих точках країни, слідчі та криміналісти продовжують збирати докази злочинів російських військових.

За словами голови Нацполіції України Ігоря Клименка, на територіях бойових дій поліцейські допомагають евакуйовуватися місцевим та підтримують тих, хто залишився і потребує особливої уваги.

«Станом на сьогодні за зверненнями громадян зареєстровано трохи понад 36 тис. злочинів. У фокусі уваги правоохоронців перебувають майнові злочини, скоєні в умовах воєнного стану. Наразі таких зафіксовано понад 6 тис. 500, з них понад 5 тис. 900 – крадіжки».  

Нагадаємо, колабораціонізм – це усвідомлена, добровільна навмисна співпраця з ворогом, у його інтересах та на шкоду своїй державі.

Залежно від тяжкості вчиненого колаборантом кримінального правопорушення стаття 111-1 Кримінального кодексу передбачає різні види покарань: від 170 тис. грн штрафу та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років до позбавлення волі на строк до 15  років або довічного позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

Читайте також