З 11 липня в Україні почнуть штрафувати за будь-яке куріння у громадських місцях

З 11 липня в Україні почнуть штрафувати за будь-яке куріння у громадських місцях

Важко думати про шкоду куріння, коли на ваше рідне місто летять ракети або родичі, які служать в  Збройних силах України, не виходять на зв’язок. Але щороку в Україні від хвороб, спричинених курінням, помирає вшестеро більше людей, ніж наша держава втратила за перші сім років війни на  Донбасі. Тільки вдумайтеся в ці цифри. Щороку понад 1 мільйон людей у світі та близько 13 тисяч мешканців України, які не є курцями, помирають через хвороби, спричинені пасивним курінням, пише Українська правда.

Вдихання вторинного тютюнового диму є особливо небезпечним для дітей і може спричинити астму, бронхіт, пневмонію чи хвороби серця. Діти чутливіші до вторинного тютюнового диму, ніж дорослі.

Вони відрізняються від дорослих у кількох аспектах, які впливають на здоров’я, завдяки більш високій частоті дихання та вдиханню більшого об’єму повітря, порівняно до розміру тіла, ніж у дорослих.

 

Водночас їхні дихальні шляхи, які розвиваються, більш вразливі до забруднювачів навколишнього середовища. Подібно до сигарет, електронні пристрої для куріння генерують вторинні викиди, які містять ацетальдегіди та формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, та  мають токсичний вплив на здоров?я людини.

***

11 липня 2022 року набуває чинності норма антитютюнового Закону №1978 – ІХ, що забороняє куріння пристроїв для нагрівання тютюну у визначених громадських місцях. Такими місцями є заклади ресторанного господарства, школи, лікарні, університети, офісні та державні будівлі.

До цього часу заборона діяла тільки на куріння сигарет, електронних сигарет і кальянів. Повний перелік місць, де заборонено куріння цих виробів, чітко зазначений в Законі. 

 

Читайте також