Ялинки рубатимуть лише під замовлення, кажуть лісівники

Ялинки рубатимуть лише під замовлення, кажуть лісівники

Майже сотню тисяч ялинок до новорічно-різдвяних свят заготували лісівники Рівненщини.

Продавати новорічні дерева вже почали у лісництвах. Втім, зазначають лісівники, наперед рубати дерева не будуть – лише під замовлення. І сосни, і ялинки, що готують на продаж, чіпують. На спеціальній бирці можна помітити штрих-код, у якому зашифрована інформація про походження дерева. Вартість ялинки починається від 90 гривень. Натомість за крадіжку святкового дерева, кажуть лісівники, передбачено щонайменше удесятеро більший штраф. Лісовий фонд від реалізації ялинок не постраждає. Адже щороку на місці зрубаних дерев з’являються нові.

Лісничий Щекінчинського лісництва Микола Букар (на фото) вирубує новорічне дерево. На цю півтораметрову ялинку вже чекає щаслива дітвора. Деревце зростало серед тисячі сусідок у цьому лісництві. На зрубану новорічну красуню одразу чіпляють стрічку зі штрих-кодом. Місце зрубаної довго порожнім не буде!

- Залежно від того, які ялинки будуть реалізовані, наступного року на їхніх місцях ми посадимо нові маленькі деревця, - каже Микола Букар.

Поки одні ялинки готуються прикрашати святкові домівки. До посадки нових готуються лісівники. Цілодобово вони заготовляють насіння. За добу переробляють триста кілограмів шишки. Шишку заготовляють з дерев, яким виповнилось щонайменше вісімдесят років. Такі дерева вирубують, а після повалки зривають шишки. Далі їх одразу доправляють у Соснівське лісництво.

Спочатку шишку завантажують у шишкосушарку. Такий агрегат є лише у Соснівському лісгоспі. Він не зупиняється ні на мить майже 24 години.

- Шишка засмолена. Щоб вона розкрилась, треба помістити її у приміщення з температурою понад 50 градусів. В нас камера нагрівається до 60 градусів. Це для розкриття шишки ідеально, - каже інженер лісових культур Олена Корольчук.

Висушену шишкузагружають в цех для переробки. Кілька сот обертів і випаде насіння. Шишки - триста кілограмів. А насіння лише три з половиною! Насіння на цьому етапі переробки з крильцями. Відтак його засипають в обезкрилювач. Далі шлях насіння пролягає до сепаратора для очищення. І навіть звідти воно випаде із пилюкою та сміттям! Лісівники не зупиняються: поміщають насіння в спеціальний апарат. Він видуває всі домішки. Після цього з насінням працює спеціальний компресор. У нього заливають воду, і пошкоджене насіння опускається донизу, а ціле, навпаки, – підіймається вгору. Після вогню, води і мідних труб насіння потрапляє у спеціальні банки. Їх консервують і заморожують до весни. З такого насіння проростають витривалі дерева. Але до лісу їм ще довго. Спочатку сантиметр за сантиметром ялинки та сосни ростуть у теплицях та спеціальних розсадниках.

- Теплицю накриваємо навесні. Тож для насіння, яке щойно висіяли, створено найкращі умови. Потім десь приблизно в червні трішки відкриваємо теплиці. Це робимо для акліматизації й адаптації до умов середовища кожного сіянця, - розповів директор Соснівського держлісгоспу Олександр Прохор.

Від розсадників серед лісу лісівники давно відмовились. Це надто затратно. Економія на вирощуванні формує ціну на новорічні дерева. Невеличка ялинка обійдеться у сотню гривень.

- Додому краще брати ялинку. Як ми жартуємо, під якою нещодавно ще зайчик сидів. А для організацій та підприємств здебільшого замовляють сосну – вона стоятиме довше, - радить головний лісничий Соснівського держлісгоспу Олег Банацький.

Є попит і на дерева у горщиках. На свята - милуйся. Навесні - у грунт. Вони, щоправда, дорожчі. За крадіжку новорічних дерев існує штраф. Доведеться заплатити й за збиток. Разом це понад тисячу гривень.

- Сьогодні в посиленому режимі працюють рейдові групи. Щоб мінімізувати крадіжки і реалізацію крадених ялинок, вони працюють вдень і вночі. Поки що затримань не було, - каже заступник керівника Рівненського обласного управління мисливського та лісового господарства Михайло Прокопчук.

Щоб ялинка потрапила на новорічне свято в українську оселю, знадобиться щонайменше п’ять років. Саме стільки росте дерево, щоб досягти метрової висоти. Втім, дефіциту на святкові дерева не буде, запевняють лісівники. Лише на Рівненщині ялинок, які у наступних роках можуть прикрасити собою свято, уже росте понад півмільйона. Світлана ПРОКОПЧУК

Читайте також