Втратили рідних на війні: як і де проходять реабілітацію родичі загиблих

Втратили рідних на війні: як і де проходять реабілітацію родичі загиблих

В Олександрійському обласному центрі комплексної реабілітації розширили категорії пацієнтів, яким надаватимуть послуги. Відтепер реабілітаційний центр, окрім осіб з інвалідністю, прийматиме жителів Рівненщини, чиї рідні загинули в АТО.

Василь Максимович з Дубенського району має третю групу інвалідності. Чоловік має проблеми з хребтом, суглобами та м’язами. В Олександрійський обласний центр комплексної реабілітації приїхав втретє.

— Мені тут дуже подобається. Тут все на належному рівні, — каже пацієнт Василь Максимович.

Також у реабілітаційному центрі для пацієнтів з’явилась новинка — соляна кімната. Нещодавно облаштоване приміщення з приглушеним освітленням, яке періодично змінює колір, відтворює мікроклімат природної соляної печери.

— Вона дуже сподобалася нашим пацієнтам. Процедура називається галотерапія. Її застосовують при хворобах дихальних шляхів, дуже добре заспокоює нервову систему, — розповідає медсестра.

— Дуже добре. Люди їдуть за сотні кілометрів в Солотвино, а тут все на місці й не гірше, ніж в Солотвино. Дихаємо і виходимо задоволені та спокійні. Мене послали з військкомату на два тижні, — каже пацієнт Василь Сова.

Донедавна у реабілітаційному центрі безоплатні послуги отримували лише люди з інвалідністю, — інформує директорка установи Оксана Кравчук (на фото). Й додає, що з 2021 року у закладі запровадили надання комплексної реабілітації для родин загиблих учасників АТО.

— Війна триває, і особи, які втратили членів з родини, психологічно потребують реабілітації та підтримки. Термін реабілітації для осіб з інвалідністю 30 днів, для родин загиблих учасників АТО — 14 днів. Заклад всі послуги надає безкоштовно для цієї категорії осіб, — уточнює директорка.

Василь Сова (на фото) став першим таким пацієнтом в обласному центрі комплексної реабілітації. Його молодший син Іван загинув у вересні 2014-го під Луганськом, потрапивши в оточення.

— Пішов добровольцем. У нього навіть рука була трохи не така, як треба, порізав пальця. Але пройшов усі майдани і в 14-му, і в 2004 році. Патріот такий був. Я його не спиняв, бо й не спинив би. Сказав: йдеш — то треба йти, але повернися з миром. А він казав: «Якщо не я, то хто?». Такий був в мене Іван, — згадує чоловік.

Василь Сова вирощує малину. І поки не розпочався сезон пов’язаних з цим робіт, погодився на пропозицію колишнього військкомату пройти реабілітацію в цьому закладі.

В Олександрійському обласному реабілітаційному центрі можуть пройти реабілітацію усі жителі Рівненщини, які втратили рідних у війні на Сході, — пояснює директорка центру Оксана Кравчук. Усім охочим, хто бажає пройти лікування у закладі, за детальною інформацією слід звернутись в органи влади за місцем проживання.

За повідомленням UA: Рівне-Суспільне

Читайте також