"Все подобається, але хочу скоріше повернутися додому"

Подружжя Сєркових — єдина сім’я у Гощанській громаді, яка займається патронатним вихованням. Зараз у них проживає одна вихованка. Загалом в області станом на липень 2023 року діє п’ять патронатних сімей і є потреба, щоб їх було більше, розповів Суспільному начальник Служби у справах дітей Віктор Марчук.

Вік та ім'я дівчинки, яку взяла на виховання патронатна сім’я Сєркових із села Тучин, не називаємо в її інтересах. Разом вони проживають вже місяць.

- Дуже багато друзів я знайшла в Тучині. Хоча ми і не так довго з ними спілкуємось, я не так довго тут, але все ж знайшла їх. Мені все подобається тут, але я хочу скоріше повернутися додому. Там усі мої близькі, — каже вихованка.

У сім’ї Сєркових дівчинка займається малюванням, грається з рідними дітьми подружжя та опановує гру на піаніно. Вікторія Сєркова за фахом — економістка, а її чоловік Олексій — вчитель. Жінка розповідає: рішення стати патронатними вихователями прийняли після переїзду до Тучина. Досвід патронатної сім’ї Сєркових — три роки.

- Довго думали, чи ми впораємося, чи зможемо, чи відповідні умови в нас. Запитували у своїх дітей, чи вони погоджуються прийняти до себе у сім’ю ще діток, тому що це ж тривале проживання, від трьох до шести місяців. Діток до мене влаштовують від нуля до 18 років. За кількістю — це дітки з однієї сім’ї. Якщо їх вісім, то всіх і влаштовують, — пояснила Вікторія Сєркова.

Зі слів жінки, попередньо подружжя пройшло спеціальне навчання, зокрема, з дитячої психології, щоб знайти підхід до дітей, яких візьмуть на виховання.

- Бо діти у нашу сім’ю приходять різні, зі складними характерами, часто у стані стресу. Саме на навчанні розповідають, як знайти підхід до конкретної дитини, як заспокоїти, як реабілітувати. І взагалі, як розпізнавати поведінку дитини, — зазначила патронатна вихователька.

Сім'я Сєркових наразі єдина у Гощанській громад зі статусом патронатної, повідомив начальник обласної служби у справах дітей Віктор Марчук. Ще дві створили у Рівному та по одній — у Немовицькій і Рафалівській громадах. - Щодо необхідності - однозначно така потреба є. Наявна кількість патронатних сімей, вона не вирішує проблему, оскільки у нас щороку в області близько 200 дітей сиріт і позбавлених батьківського піклування, — повідомив Віктор Марчук. З його слів, патронатні сім'ї мають стати альтернативою дитячим будинкам.

За інформацією UA: Суспільне-Рівне

Читайте також