Військовий облік для жінок – це не призов і не мобілізація

Військовий облік для жінок – це не призов і не мобілізація

В Україні 17 грудня набув чинності наказ Міноборони № 313, згідно з яким жінки, які працюють, мають стати на військовий облік.

Також є затверджений список спеціальностей і професій для жінок, після здобуття яких ці фахівчині мають стати на військовий облік. До цього переліку увійшли такі популярні професії, як-от медики, фармацевти, програмісти, фінансисти, журналісти й багато інших. Згідно з документом, жінки від 18 до 60 років мають ставати на облік, якщо вони придатні до військової служби.

Разом з тим у Міністерстві оборони наголошують, щоб жінки поки не поспішали, оскільки відомство планує перевести військовий облік жінок в онлайн формат і автоматизувати цей процес.

За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, упродовж 2022 року Генштаб ЗСУ розробить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним.

Заступниця міністра також пояснила, що військовий облік - це не призов і не мобілізація.

- Наказ 313 - не несподіваний. У березні цього року був прийнятий закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій - тобто, це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону, - додала Ганна Маляр.

Вона зазначила, що військовий облік жінок був і раніше: постанова Кабміну від 1994 року передбачала близько 40 професій/спеціальностей, що були підставою для цього.

- Що цікаво, до 2008-го було заборонено оприлюднювати цю постанову. З тих пір частина професій зникла, інші - з‘явились. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення", - зауважила заступниця міністра.

За словами Ганни Маляр, потрібно "навести лад у військовому обліку та знати потенціал. Адже однією з багатьох проблем, яка стала очевидною у 2014, - це зруйнована система військового обліку.

Крім того, вона розповіла, що не має потреби терміново йти до територіальних центрів комплектування (колишні військкомати), оскільки це можна зробити протягом усього 2022 року.

- Протягом 2022 року Генеральний Штаб створить низку документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим та максимально зручним. Також будуть переглядатись вже чинні норми. Зараз ми працюємо над тим, щоб перевести в онлайн формат та автоматизувати цей процес - у частині, в якій це буде технічно можливо", - додала Ганна Маляр.

Тим часом на сайті Верховної Ради зареєстрували законопроєкт про добровільний військовий облік жінок. Ініціатором проєкту змін до чинного закону «Про військовий обов’язок та військову службу» став народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський. Окрім Бужанського, автори — його однопартійці та колеги з інших фракцій. Зокрема, у переліку можна побачити позафракційного Олександра Дубінського, члена МФО «Розумна політика» Артема Дмитрука та членів депутатських груп «За майбутнє» Сергія Мінька і «Довіра» Ларису Білозір.

Станом на зараз пояснювальної записки до законопроєкту немає, втім, Бужанський у своєму Telegram наголосив, що на військовий облік має бути добровільним для всіх жінок, окрім медиків.

Читайте також